Kovářová (STAN): Senát dal zelenou snížení DPH ve veřejné dopravě

20.12.2018 21:59

Poslankyně Věra Kovářová (STAN) dnes uspěla s návrhem na snížení sazby DPH ve veřejné dopravě z 15 % na 10 % také v horní komoře parlamentu. Česká republika tak má šanci opustit skupinu evropských států s nejvyšší daňovou zátěží veřejné dopravy.

Kovářová (STAN): Senát dal zelenou snížení DPH ve veřejné dopravě
Foto: Archiv VK
Popisek: Věra Kovářová

„Vláda zavedla populistickou slevu na jízdné, která neřeší žádné problémy veřejné dopravy, ale pouze si tak „kupuje“ některé voliče. K čemu sleva, když nebude mít kdo řídit a spoje ve špičkách budou přecpány? Problémem je nedostatek řidičů a přeplněné spoje. Naše změna je postavená jinak: pomůže ušetřit peníze, které umožní zvýšit počet spojů a růst mezd řidičů. Zároveň nehrozí žádné výdaje s tím spojené pro kraje a obce. Jsem ráda, že horní komora naší předloze vyslovila tak výraznou podporu,“ vysvětlila autorka návrhu poslankyně Věra Kovářová.

„Kvalitnější veřejná doprava je nejen na venkově klíčová - potřebujeme, aby se lidé pohodlně dostávali do zaměstnání nebo škol. Já věřím, že snížení sazby DPH na jízdné ve veřejné dopravě je ta správná cesta – mým snem je nulová sazba, jako je to již v některých vyspělých západních státech. Prvním krokem je ale její snížení na 10 %. K jeho dokončení bude třeba podpisu prezidenta republiky, aby novela mohla nabýt účinnosti k 1. lednu 2019.“ dodala Věra Kovářová.

„Poděkování si zaslouží nejen členové obou komor, ale také pracovníci Ministerstva financí, díky nimž vznikla právně bezvadná předloha. Přestože současnou vládu často kritizuji, v tomhle případě chci skutečně poděkovat, odborníci z MF si to zaslouží. I díky nim prošel návrh legislativním procesem jen s drobnými peripetiemi,” uzavřela Kovářová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…