Kovářová (STAN): Zdanění veřejných dotací bude mít tvrdý dopad na rozpočty samospráv

13.09.2018 5:37

Na aktuálním jednání Poslanecké sněmovny se bude projednávat návrh Věry Kovářové na snížení sazby DPH na veřejnou dopravu z 15 % na 10 %, který byl rozpočtovým výborem doporučen ke schválení.

Kovářová (STAN): Zdanění veřejných dotací bude mít tvrdý dopad na rozpočty samospráv
Foto: Archiv VK
Popisek: Věra Kovářová

„Vláda zavedla plošnou slevu na jízdné pro studenty a důchodce, která je dlouhodobě neudržitelná vzhledem k velmi vysokým výdajům. Náš návrh je oproti tomu mnohem komplexnější a dlouhodobě udržitelný. Zároveň povede ke zkvalitnění dopravních služeb a udržení dopravní obslužnosti v malých obcích,“ řekla poslankyně Věra Kovářová.

Starostům se rovněž nelíbí vládou zamýšlené zdanění veřejných dotací - zavedení DPH na dotace by totiž podle objednavatelů kraje a obce připravilo hrubým odhadem až o 6 miliard korun pouze v dopravě.

„Ministerstvo financí ve svém návrhu neuvádí, jaké dopady to bude mít na krajské a obecní rozpočty. Vyzývám proto ministra financí, aby spočítal, zvážil a uvedl důsledky spojené s touto novelou. Osobně považuji za nerozvážné tento návrh předložit, aniž by bylo předem jasné, kterých subjektů to bude týkat a jaké budou finanční dopady,“ dodala Věra Kovářová.

STAN rovněž kritizuje vládní návrh o změn EET, který sice zavádí výjimky ze systému, ale zároveň také mnohem více s tím spojené byrokracie.

„Podáme znovu návrh na vyjmutí neplátců DPH z povinnosti zavádět EET. Stát má sloužit, ne překážet. Stát by neměl pro lidi, kteří chtějí začít podnikat, vymýšlet další překážky a odrazovat je. To není oblast, ve které státu utíkají miliardy,“ prohlásil předseda poslaneckého klubu Jan Farský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

8:05 Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře enviromentální výchovy