Kovářová (TOP 09/STAN): Na opravy menších památek je potřeba miliarda korun

25.11.2015 5:31

Skutečný stav některých kulturních památek v Česku ukazuje výstava fotografií, která včera začala v Poslanecké sněmovně. Veřejnosti i zákonodárcům má připomenout, že vláda ve státním rozpočtu nepočítá s dostatkem peněz na jejich opravy. Žádáme, aby ministerstvo kultury dalo příští rok na tyto památky miliardu, říká poslankyně Věra Kovářová (klub TOP 09 a Starostové).

Kovářová (TOP 09/STAN): Na opravy menších památek je potřeba miliarda korun
Foto: Archiv VK
Popisek: Věra Kovářová

„V seznamu památkového fondu České republiky je přes 40 tisíc nemovitostí, jejichž stav neodpovídá jejich historickému významu a hodnotě pro naši společnost. Mnohé čekají na opravy i 25 let a jsou bezprostředně ohroženy. Kdy jindy, než právě dnes v době ekonomického růstu, bychom do jejich oprav měli investovat,“ říká členka rozpočtového výboru Věra Kovářová (klub TOP 09 a Starostové)

Poslanci z klubu TOP 09 a Starostové vyzývají ministra kultury, aby příští rok vyčlenil v dotačních programech svého úřadu minimálně deset procent rozpočtu ministerstva kultury, tedy 1 miliardu korun na opravy menších památek. Tedy těch, které nejsou národními kulturními památkami ani kulturními památkami UNESCO. Stejné usnesení přijal nedávno Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj Poslanecké sněmovny. Do této sumy nyní v návrhu státního rozpočtu chybí asi 350 milionů korun.

„Během minulého programového období bylo možné na obnovu kulturních památek čerpat dotace z evropských fondů. Taková možnost už ale pro období 2014 - 2020 v zásadě neexistuje. Tento výpadek je logicky nutné kompenzovat více penězi v národních programech. Zvlášť v době rostoucí ekonomiky by to při troše dobré vůle neměl být pro stát velký problém. Ale zdá se, že vláda má jiné priority,“ míní poslanec Jan Farský (klub TOP 09 a Starostové).

„Vláda počítá ve stávajícím návrhu státního rozpočtu na rok 2016 (v kapitole ministerstva kultury Programy na záchranu a obnovu kulturních památek) jen s částkou 658 milionů korun. Při vnitřním dluhu na kulturních památkách ve výši 318 miliard korun to považujeme za naprosto nedostatečné,“ dodal Libor Honzárek, předseda Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska.

Poslanci z klubu TOP 09 a Starostů navrhovali více peněz pro památky také v rozpočtovém výboru. Neuspěli, na rozdíl od dotací sportu, kam koaliční poslanci chtějí poslat 250 milionů korun.

„Ohrožené památky více peněz jednoznačně potřebují. Už jen proto, že dosud dotaci získávala v průměru jen každá čtvrtá žádost a bez evropských peněz se situace v příštích letech dramaticky zhorší,“ řekla poslankyně Kovářová. „Jsme připraveni vést při projednávání rozpočtu na plénu Sněmovny debatu tak, abychom kolegy přesvědčili a pro památky miliardu získali. Je to nutné pro záchranu českého nemovitého kulturního dědictví,“ dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.