Kozák (ODS): Proč kandiduji do Evropského parlamentu

08.02.2019 22:30

Sotva jsem uklidil po kampani do Senátu, už jsou tu další volby. Tentokrát už nebudu dělat kampaň na sebe, ale v týmu na kandidátce ODS do Evropského parlamentu.

Kozák (ODS): Proč kandiduji do Evropského parlamentu
Foto: ODS
Popisek: Jiří Kozák

Pokud mě na seznamu budete hledat, ušetřím Vám čas – začněte odspodu. Ano, jsem až na konci kandidátky, na šestadvacátém místě. ODS určitě nebude mít 26 europoslanců, obzvláště, když jich má v EP Česká republika jen 21. Ale i tak jsem do toho šel a s podporou rodiny jistím kandidátku ODS zespodu.

Proč do toho jdu? Tak předně si myslím, že je třeba se o záležitosti EU aktivně zajímat. Česká republika je součástí EU už patnáct let. (Mimochodem volby se konají v měsíci, kdy to bude přesně patnáct let od vstupu.) Je naivní si myslet, že bychom teď mohli fungovat mimo EU, že bychom mohli odejít za podmínek, které by nás zásadně nepoškodily. ODS je ve svém programu dlouhodobě pro členství, byť se mnozí kvůli ojedinělým hlasům členů snaží dát straně protiunijní nálepku. Chci přispět k tomu, aby více bylo slyšet, že ČR do EU patří, a účast na kandidátce možná pomůže tomu, že můj názor uslyší více lidí.

Dalším důvodem je fakt, že EU nefunguje dobře. Pokud EU bude směřovat stále stejným směrem, může se stát, že se utopíme v nesmyslných regulacích, zadusíme ekonomiku členských států, nezvládneme udržet bezpečnost v Evropě, ohrozíme fungování NATO a občané přestanou EU chápat úplně. Evropská unie musí přehodnotit své priority, vzít to nejlepší ze sebe sama a svých členských států a potlačit to špatné. Tím mám na mysli například mnohdy nesmyslnou regulaci vnitřního trhu, která nekoresponduje s globální politikou a v podstatě nabízí komparativní výhodu méně regulovaným ekonomikám.

A abychom mohli EU změnit, je třeba, abychom se do změny zapojili aktivně všichni. Nechci jen nadávat, chci přinášet podněty a být součástí té změny. Pokud se nám EU nelíbí, musí být ČR aktivním hráčem, který bude přinášet nápady, ne jen nadávat ze zadního sedadla. ODS chce vrátit Českou republiku mezi deset nejúspěšnějších zemí světa. Musíme mít tedy i dostatek sebevědomí zkusit si vytvořit EU takovou, aby nám nejlépe vyhovovala. Jako kandidát do EP se mohu podílet na diskusi o změnách a přinášet návrhy.

Rovněž si myslím, že ODS postavila kvalitní a vyvážený tým kandidátů, kteří mají znalosti, dovednosti i kontakty potřebné pro prosazení zájmů ČR v EU i pro aktivní zapojení se do změn EU. Jsem rád, že s nimi mohu být v týmu a podpořit tak celkový úspěch ODS ve volbách.

Zahraniční i evropské politice se věnuji dlouhodobě. Jsem členem řídícího výboru evropské sítě politických nadací ENoP a mám tedy možnost evropské záležitosti diskutovat s partnery z celé EU na pravidelných setkáních v Bruselu. Dlouhá léta jsem byl poradcem předsedy výboru pro záležitosti EU v Senátu Luďka Sefziga. (Který je mimochodem také součástí týmu kandidátů ODS do EP.)

Pojďme společně zapracovat na tom, aby EU byla taková, jakou jí chceme mít.

Jiří Kozák
Zastupitel města Říčany
Kandidát do Evropského parlamentu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.