Kracíková (STAN): Problémy krajského zdravotnictví a možnosti řešení

02.04.2018 8:38

Opozice bije na poplach, jak hrozný je personální stav nemocnic Královéhradeckého kraje. Ano, v našich nemocnicích chybí lékaři a sestry, ale bohužel je to stav, který je stejný napříč celou republikou.

Kracíková (STAN): Problémy krajského zdravotnictví a možnosti řešení
Foto: STAN
Popisek: Dana Kracíková

Špatný systém vzdělávání zdravotníků, neúměrná, zatěžující byrokracie, různá výše úhrad za stejnou péči, úhradové vyhlášky, které nepokrývají státem slibované nárůsty mezd, přesčasová práce, to jsou problémy, které vedou k odchodům zdravotníků z nemocnic.

Kraje tak musí hasit požár, který založil někdo jiný. Náš kraj proto letos z vlastních zdrojů sanuje úhradami pojišťoven nepokryté, státem slíbené, 10% navýšení mezd a úspěšně získává lékaře absolventy pomocí stipendijního programu.

Navíc se kraj musí vyrovnat s dědictvím po minulých vedeních kraje, které  ovlivnilo především nemocnici v Náchodě, protože ta musela léta čekat na zahájení potřebné výstavby nemocnice. Její zaměstnanci byli tímto stavem logicky roztrpčení. Výbornou zprávou je, že díky dobré práci  kraje stavba bude letos konečně zahájena a pacienti a zaměstnanci mají nyní jistotu, že se dočkají důstojného a komfortního  prostředí.

Naše nemocnice a jejich oddělení vykazují poměrně výrazné rozdíly v hospodaření. Zdravotní výbor si opakovaně vyžádal od Zdravotnického holdingu KHK, který zastřešuje naše nemocnice, výsledky a porovnání oddělení, zdůvodnění rozdílů a hlavně návrh opatření k zlepšení hospodaření. Zatím byl konstatován holdingem stav, ale zdůvodnění ani návrhy řešení nebyly předloženy. Je  třeba urychleně řešit další fungování holdingu, zvážit systémové změny, zda má holding dál fungovat v současné podobě nebo zda sloučit nemocnice do jednoho celku nebo zda by holding neměl fungovat jen jako servisní organizace pro nemocnice.

A co je nyní nejdůležitější v krajském zdravotnictví? Nebát se  zrealizovat smysluplné změny, které musí být zákonitou reakcí na vývoj medicíny (pro ilustraci- průměrná ošetřovací doba v  nemocnicích se od roku 1990 snížila o polovinu!). Restrukturalizace lůžkového fondu, sdílené lůžkové fondy, větší využití jednodenní péče, lepší koordinace poskytovaných služeb, větší spolupráce nemocnic, to jsou možné změny, vedoucí k racionálnímu provozování nemocnic a hlavně ke kvalitnější a efektivnější péči o naše pacienty. 

Ing. Dana Kracíková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…