Krajča (KSČM): Mariánský sloup je symbolem náboženského útlaku a nenávisti

21.02.2015 13:44

Interpelace na pražskou primátorku Krnáčovou ve věci Mariánského sloupu

Krajča (KSČM): Mariánský sloup je symbolem náboženského útlaku a nenávisti
Foto: kscm.cz
Popisek: Milan Krajča, člen Ústředního výboru KSČM

Jsem přesvědčen, že i letošní 600. výročí upálení jedné z nejvýznamnějších osobností historie nejen našeho města - Mistra Jana Husa - by nás mělo vést k odmítnutí náboženského útlaku a nenávisti, jichž byl právě tento Mariánský sloup symbolem.

Vážená paní primátorko,

rád bych se na vás obrátil ve věci možné instalace napodobeniny Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí, která je, zdá se, bohužel stále aktuální.

Dne 9. února tohoto roku byla na oficiální internetové stránce našeho města Praha.eu zveřejněna informace: "Pražská radnice dává obnově mariánského sloupu v centru města zelenou. Radní pro kulturu Jan Wolf (KDU-ČSL) plánuje, že by se kopie strženého barokního sloupu mohla znovu vztyčit za rok. Nová pražská radnice tak podpořila plány Společnosti pro obnovu mariánského sloupu, která o návrat sloupu usiluje přes dvacet let."

Chtěl bych vás v této souvislosti upozornit, že Mariánský sloup na Staroměstském náměstí byl oprávněně vnímán jako symbol náboženského a národnostního útlaku a nesvobody v pobělohorské době. Dokonce i významný katolický historik Josef Pekař o něm napsal, že: "oslavuje vítězství nad českou reformací a nad českým státem." I z tohoto důvodu byl tento nenáviděný symbol stržen občany našeho města jen několik málo dnů po vyhlášení samostatné Československé republiky na lidovém shromáždění, kterému předcházela mohutná manifestace na Bilé hoře.

Rád bych vás proto, vážená paní primátorko, nejen požádal o vysvětlení názoru současné Rady hlavního města i vás osobně na možnou instalaci napodobeniny Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí, ale zároveň i vyzval k zamítnutí jakékoliv účasti na těchto snahách. Jsem totiž přesvědčen, že i letošní 600. výročí upálení jedné z nejvýznamnějších osobností historie nejen našeho města - Mistra Jana Husa - by nás mělo vést k odmítnutí náboženského útlaku a nenávisti, jichž byl právě Mariánský sloup na Staroměstském náměstí symbolem.

Milan KRAJČA

(předneseno na  4. zasedání Zastupitelstva hlavního města Prahy dne 19. února 2015)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…