Králíček (ANO): Ředitelem agentury ude bude pan Profant, pan Bláha nebo pan Vrba

16.11.2022 11:33

Projev na 44. schůzi Poslanecké sněmovny 16. listopadu 2022 k zákonu o právu na digitální služby

Králíček (ANO): Ředitelem agentury ude bude pan Profant, pan Bláha nebo pan Vrba
Foto: Archiv VÚA - VHA Praha
Popisek: Poslanec ANO Robert Králíček

Vážená paní místopředsedkyně, vážení ministři, kolegyně, kolegové.

Já se přiznám, že původně jsem chtěl mluvit dlouze. Chtěl jsem tu znova zopakovat ty věci, o kterých jsme mluvili v prvním a druhém čtení. Ale po včerejší debatě, kdy vláda se k opozici chová velmi arogantně a již s druhým tiskem, který se týká digitalizace, který je zásadní, tak s opozicí vůbec nekomunikuje.

My jsme ten tisk dostali do Sněmovny a měli na jeho přečtení necelých sedm dní. Rozhodli jsme se, protože věříme tomu, že je to špatně, využít práva veta a ten tisk jsme zavetovali. Nicméně jsme byli vstřícní a podpořili jsme, i když byste si to asi prohlasovali bez nás, což je pravda, někteří z nás podpořili zkrácení lhůt. Já jsem znechucen po tom, co jsem se dočetl na Facebooku Starostů a nezávislých. Po včerejší debatě, kdy jsem se snažil několikrát, opravdu několikrát konstruktivně a seriózně vysvětlit tu problematiku těch fyzických osob, o kterých se bavíme, tak jsem se dočetl následující, a já vám to přečtu.

Facebookové stránky Starostové a nezávislí. "Mohli jsme dnes zrušit povinnost mít datové schránky pro fyzické osoby nepodnikající, hnutí ANO ale řeklo "ne". Datová schránka je skvělý nástroj pro podnikatele, kteří potřebují komunikovat se státem. Od 1. ledna jí ale bude muset mít každý. Tuto povinnost odhlasovala minulá Sněmovna právě v čele s ANO."

Přitom je u nás stále 17 % občanů digitálně negramotných. Pro ty bude používání datových schránek nesmírně obtížné. Budeme se dál do konce roku snažit výjimku pro fyzické osoby nepodnikající prosadit. Pokud to kvůli vetu ANO nestihneme, poděkujte, milí senioři, hnutí ANO.

Za mě to jsou lži, je to lež, protože včera jsme vysvětlovali, jak to doopravdy je. Troufám si říct, že i dezinformace a toto je ukázka strašení seniorů a ještě zvětšování pnutí již tak ve společnosti. A večer jsme si navíc mohli přečíst tweety některých vládních činitelů k těm raketám, které spadly v Polsku. Takže až tady pan Rakušan bude předkládat zákon o dezinformacích, tak si, milý STANe, nejdřív zameťte před svým prahem, než tady budete předkládat nějaký zákon o dezinformacích. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

Anketa

Cítíte se ohroženi aktivitami vedení Ruské federace?

5%
94%
hlasovalo: 34785 lidí

Tak ještě jednou pro ty ze STANu, kteří to nepochopili. Ty datové schránky, které hnutí ANO včera zavetovalo, se netýkají každé fyzické osoby - nevím, jestli rozumíte slovu každé - ale pouze fyzických osob, včetně seniorů, kteří již se státem aktivně komunikují elektronickým způsobem a prokazují se elektronickou identitou. To není každý senior. Tak vás moc prosím, nelžete, nedezinformujte a nestrašte lidi.

Teď zpátky už v klidném tónu k agentuře. Co se týče agentury, jak jsem zmínil, nebudu už se zde opakovat. Nicméně chci jenom krátce říct. Schvalujeme agenturu nebo respektive vy schvalujete agenturu, kde ředitel agentury oproti třeba NSA nemusí mít magisterské vzdělání nebo respektive vysokoškolské. Takže si tu klidně troufnu říct tři jména, která jsou ve hře. Podle mě jeden z těchto lidí bude ředitelem, protože nepotřebuje mít magisterské nebo vysokoškolské vzdělání a je to dohoda. Takže aby to tu zaznělo, buď to bude pan Profant nebo pan Bláha nebo pan Vrba. Pokud se budu mýlit, má u mě pan ministr pivo. Nealkoholický.

Dále schvalujete agenturu, kde samotní zaměstnanci vnitra se obávají toho přechodu a nesouhlasí s ním a to vyjadřují prostřednictvím svých odborů. Některé zaměstnance vnitra do agentury ani nelze přesunout, protože jsou placeni Evropskou unií na konkrétní projekt, takže to bude komplikované. Schvalujeme agenturu, kde nevíme, zda vůbec půjde zadávat veřejné zakázky - mluvili jsme o tom včera při tom tisku o zadávání veřejných zakázek - což může být ohrožující i pro fungování například Policie České republiky. Pokud nebude vyřešen ten zákon o zadávání zakázek a dojde-li k přesunu státního podniku NAKIT, může to být problém.

Schvalujeme agenturu, kde chybí - a teď se možná zmýlím - buď 120 nebo 180 lidí, kteří mají být nabráni. Víme, jak je těžké najít odborníky v IT do státní správy a schvalujeme agenturu, kde roční provoz bude přes 250 milionů korun. Takže za mě to je krátké shrnutí toho, co tu schvalujeme. Určitě mohu říct, že i zákon jako celek nepodpořím. A pokud bychom měli někdy možnost a byli zpět ve vládě, tak navrhnu, aby tato agentura byla zrušena.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie