Krčál (ČSSD): Lidem s autismem pomohou nové kapacity i včasná diagnostika

31.05.2019 10:00

Na Vysočině by v dohledné době mohlo vyrůst moderní zařízení pro lidi s poruchou autistického spektra. Těch podle posledních statistických údajů přibývá. V současné době se hovoří nejen o podobě zařízení, ale také o jeho kapacitě. Provoz by pak měla mít na starost organizace zřizovaná Krajem Vysočina.

Krčál (ČSSD): Lidem s autismem pomohou nové kapacity i včasná diagnostika
Foto: ČT
Popisek: Petr Krčál

 

  •     Nejen na Vysočině přibývá lidí s poruchou autistického spektra.
  •     Není tak na co čekat a je třeba se dát do práce.
  •     Se změnou k lepšímu je spojeno jméno předsedy komise Rady Kraje Vysočina pro sociální oblast a krajského předsedy Petra Krčála.

Na Vysočině by v dohledné době mohlo vyrůst moderní zařízení pro lidi s poruchou autistického spektra. Těch podle posledních statistických údajů přibývá. V současné době se hovoří nejen o podobě zařízení, ale také o jeho kapacitě. Provoz by pak měla mít na starost organizace zřizovaná Krajem Vysočina.  V případě rozhodnutí o zřízení nového zařízení je třeba brát v potaz, že se u dětí začínají provádět preventivní prohlídky, díky kterým je možné tuto poruchu včas odhalit. S ohledem na přibývající množství případů lidí s autismem je nutné zlepšit nabídku služeb následné péče a zohlednit také podporu pečujících. „Nejde pouze o finanční stránku věci. V případně dospělých s poruchou autistického spektra chceme například,  aby jednotlivé úřady práce pro ně nacházely vhodné pracovní uplatnění,“ říká předseda komise Rady Kraje Vysočina pro sociální oblast a krajský předseda ČSSD Petr Krčál.

V Česku žije podle odhadů okolo sto tisíc lidí s autismem. Jde o vrozenou poruchu, díky které se lidé chovají nepřiměřeně, na nátlak reagují agresivně a obtížně komunikují s okolím. V Kraji Vysočina se péčí o lidi s poruchou autistického spektra zabývá organizace APLA. O autisty se starají také krajské organizace Domov Jeřabina Pelhřimov a Domov Kamélie Křižanov. Kapacity však byly delší dobu nedostačující. Hejtmanství proto řešilo další možnosti péče v rámci procesu transformace sociálních služeb. Díky tomu se podařilo zajistit péči o děti a mladé lidi s autismem v transformovaném bydlení. Další kapacity by mohly vzniknout při Domově ve Zboží, který dnes pečuje o mentálně a zdravotně postižené.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…