Křenek (BOS): Stanovisko k odstranění pomníku maršála I. S. Koněva

05.04.2020 14:09

Ústřední rada politického hnutí BEZPEČNOST, ODPOVĚDNOST, SOLIDARITA vyjadřuje své rozhořčení nejen k bezprecedentnímu aktu odstranění památníku maršála I. S. Koněva, ale také poukazuje na podlost, s jakou starosta Kolář toto učinil.

Křenek (BOS): Stanovisko k odstranění pomníku maršála I. S. Koněva
Foto: plzen.cz
Popisek: Věstislav Křenek

Ústřední rada hnutí BOS (BEZPEČNOST, ODPOVĚDNOST, SOLIDARITA) ostře odsuzuje postup „vládnoucí elity“ (TOP-09, ODS, KDU-ČSL, ODS, STAN) městské části Praha – 6 na čele se starostou Kolářem, která sice byla demokraticky zvolena ale odstranění pomníku maršála I. S. Koněva rozhodně neměla ve svém volebním programu a ani ve své Koaliční smlouvě.

Za vrchol cynismu považuje Ústřední rada hnutí BOS odstranění pomníku I. S. Koněva v předvečer 75. výročí Vítězství nad nacismem. Tento cynismus „vládnoucí elity“ vychází především z dlouholetých snah falsifikace dějin 2. světové války a popření závěrů Postupimské dohody vítězných mocností. V neposlední řadě pak i popření hrdinství Rudé armády, která na výzvu Československého rozhlasu přispěchala na pomoc Pražskému povstání, při němž jen při této operaci padlo více než 100 vojáků Rudé armády.

Anketa

Kdo podle Vás pohořel v boji s koronavirem?

hlasovalo: 19941 lidí

Nejde jen o historický cynismus vůči obětem padlých vojáků Rudé armády, ale také jde o zákeřnost starosty Koláře, který dne 2. 4. 2020 svolal Radu městské části, která odhlasovala odstranění pomníku I. S. Koněva na příští den 3. 4. 2020, tedy v době, kdy Česká republika je už téměř měsíc ve vyhlášeném nouzovém stavu v boji s koronavirem. Sám starosta Kolář to potvrdil slovy „Využili jsme situace, schválilo se to v noci, jinak by tu řádila „prapodivná spodina“.

Členové hnutí BOS byli už od září 2019 účastní na všech demonstracích, které se konaly proti snahám odstranit pomník I. S. Koněva. Pokud se starosta Kolář vyjadřuje o demonstrantech jako o „prapodivné spodině“, vyjadřuje tím jen svůj vztah k lidem, a to nejen z Prahy 6. Také tím prezentuje své chápáni pojmu demokracie.

Z hlediska mezinárodního práva hodnotí Ústřední rada hnutí BOS usnesení Zastupitelstva městské části Prahy – 6  ze září 2019 a následně rozhodnutí Rady městské části ze dne 2. 4. 2020 o odstranění pomníku jako hrubé porušení „Smlouvy o přátelských vztazích a spolupráci mezi Ruskou federací a Českou republikou“ z roku 1993. Jedná se zejména pak o porušení závazků české strany vyplývající z čl. 18 a čl. 21 této smlouvy, podle kterých má Česká republika zajišťovat ochranu historických a kulturních památek na svém území, jakož i ochranu ruských vojenských památek a jejich péči.  

Ústřední rada hnutí BOS se   obrací  na ministra zahraničních věcí p. Petříčka a na premiéra vlády ČR p. Babiše a vyzývá je, aby vystoupili veřejně před českým národem a sdělili  zda  předali svoji pravomoc v zahraniční politice starostovi Kolářovi, který neplní výše uvedenou smlouvu a starostovi Novotnému z městské části Řeporyje, který dokonce tvrdí, že vyhlásil válku Ruské federaci, kterou i porazil. Pokud tuto svoji pravomoc nepředali, pak nechť konají orgány činné v trestním řízení.

Za Ústřední radu hnutí BOS
Ing. Věstislav Křenek

(převzato z Profilu)

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

8:04 Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k resortu Ministerstva pro místní rozvoj.