Kříž (STAN): Klub TOP09 + STAN součástí duhové koalice

28.02.2015 16:45

Výsledkem čtvrtečních jednání v Karlových Varech je široká koalice všech stran s výjimkou komunistů, Alternativa pro kraj se svojí účast zatím zvažuje. Dle dosažené dohody bude mít ČSSD v devítičlenné radě 4 křesla, včetně hejtmana. Zbylých 5 postů si rozdělí dosavadní opozice. Neuvolněným radním za klub TOP 09 + STAN by měl být Petr Zahradníček, s gescí nad krajskou kulturou, lázeňstvím a cestovním ruchem.

Kříž (STAN): Klub TOP09 + STAN součástí duhové koalice
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

Vzápětí po přerušení jednání zastupitelstva do 9. 3, začala schůzka ČSSD, ODS, HNHRM, Alternativy pro kraj a klubu TOP09 + STAN. Jejím výsledkem je hrubý obrys budoucí duhové koalice. Petr Kulhánek osvětluje hlavní koaliční záměr: „Cílem koalice je odpovědně spravovat kraj do řádných voleb za rok a půl, a to bez komunistů ve vedení kraje.“

Klub TOP09 + STAN se nezříká politické odpovědnosti, naopak, se hlásí ke svému podílu na správě kraje tak, aby byla zajištěna řádná správa věcí veřejných, například končících dotačních programů. „Příjemci dotací očekávají stabilitu, nikoli politické rozmíšky,“ dodává Jan Horník.

TOP09 + STAN navrhují rovněž dílčí organizační změny, které přinesou lepší rozhodování, jedná se především o snížení počtu členů komisí z 10 na 9, tedy na lichý počet. Dále společný klub deklaruje zájem o vedení komise pro kulturu a památkovou péči a komise pro  lázeňství a cestovní ruch. Těmto oborům se členové zastupitelského klubu věnují dlouhodobě jak na politické, tak odborné úrovni.

Snahou zastupitelů za TOP09 + STAN je především zajistit plynulý přechod řízení kraje na nově vzniklou radu. Jan Horník dodává: „Chci věřit tomu, že dosluhující rada nebude dělat žádné nevratné personální či ekonomické změny na kraji, či v organizacích krajem zřizovaných.“

Erich Kříž, krajský tajemník STAN

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: STAN

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…