Krnáčová (ANO): Mít magistrátní včely byl dobrý nápad. Máme metropolitní med

18.08.2016 10:12

Od letošního května stojí na střeše Nové radnice Magistrátu hl. m. Prahy šest včelích úlů a pražská primátorka Adriana Krnáčová dnes stočila historicky první magistrátní med. Stočit by se mělo podle odhadů 100 až 120 kilogramů.

Krnáčová (ANO): Mít magistrátní včely byl dobrý nápad. Máme metropolitní med
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátorka Adriana Krnáčová

Včelí úly na pražských střechách už nejsou žádná exotika. Už jsou běžně k vidění na střechách obchodních center, hotelů, Národního divadla nebo v Botanické zahradě v Troji a od května letošního roku i na střeše Nové radnice. „Jsem moc ráda, že se podařilo zrealizovat nápad mít magistrátní včely, díky čemuž se dnes můžeme těšit z historicky prvního magistrátního medu, který hrdě ponese název Metropolitní med,“ radovala se pražská primátorka Adriana Krnáčová.

Praha je extrémně zelené město plné parků, zahrad a sadů. „Rádius snůšky mají kolem pěti kilometrů, takže bez problémů doletí na Petřín nebo až do Stromovky. Pastva je tu pro včely mnohem zajímavější, pestřejší, než někde na vesnici, kde jsou to zpravidla jednotvárné lány řepky. Praha navíc nabízí až o měsíc delší období možnosti květu rostlin, protože akumuluje teplo. Rostliny tu kvetou díky druhové pestrosti postupně, takže se včely mohou živit rovnoměrně od jara do podzimu. Očekáváme, že bychom z této várky měli stočit 100 až 120 kilogramů medu,“ řekl včelař Zdeněk Růžička, který se o magistrátní včely stará.

„Med, který naše včely nasbíraly, budeme rozdávat nejen tuzemským, ale i zahraničním návštěvám, aby tak každý měl možnost ochutnat kapku zlaté Prahy. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že med je opravdu výborný,“ dodala Krnáčová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

20:07 Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

Klienti Domova sociálních služeb Chotělice využívají nových prostor chráněného bydlení v lokalitě Ji…