Krnáčová (ANO): Praha získává kontrolu nad provozováním vodohospodářské infrastruktury

21.09.2018 13:53

Praha prostřednictvím PVS získává efektivnější kontrolu nad provozováním vodohospodářské infrastruktury na svém území.

Krnáčová (ANO): Praha získává kontrolu nad provozováním vodohospodářské infrastruktury
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adriana Krnáčová

Včerejškem byl dokončen proces nabytí akciového podílu ve společnosti Pražské vodovody a kanalizace, a.s., (PVK) splněním všech podmínek pro převedení 49 % akcií společnosti PVK na společnost Pražská vodohospodářská společnost, a.s., (PVS) sjednaných smlouvou o převodu cenných papírů. Současně bylo sjednáno právo opce na převod zbývajících 51 % akcií PVK na společnost PVS v roce 2028.

V rámci vypořádání převodu cenných papírů PVS, jako nabyvatel akciového podílu, uhradila prodávajícímu VEOLIA CENTRAL & EASTERN EUROPE S.A. kupní cenu ve výši 1 754 000 000 Kč. Sjednané podmínky zaručují kontrolní pozici PVS na rozhodování zásadních otázek týkajících se provozování vodovodů a kanalizací na území hlavního města Prahy. Mezi ně patří uzavření akcionářské dohody, poskytnutí záruk za stav společnosti PVK ze strany prodávajícího, obsazení dohodnutých pozic v představenstvu a dozorčí radě PVK zástupci delegovanými PVS atd.

Hlavní město Praha, které je jediným akcionářem PVS, vstupuje jako partner do modelu provozování vodohospodářské infrastruktury na svém území. Akcionářský podíl ve společnosti PVK umožní Praze vykonávat efektivní dohled nad činností provozovatele vodohospodářské infrastruktury a rovněž užší spolupráci s ním.

„Opravdu mě těší, že se nám daří napravovat nepochopitelné kroky předchozích vedení města. Když se v roce 2002 Praha zbavovala kontroly nad vodou, byla to ohromná chyba a nám se ji teď podařilo napravit. Po narovnání smlouvy na pronájem Škodova paláce, získání Pražských služeb a veřejného osvětlení do majetku města, je zpětný odkup PVK dalším velkým úspěchem. Bude to mít samozřejmě i přímý dopad na lidi, protože město bude moci lépe kontrolovat ceny vodného a stočného. Ráda bych také poděkovala za konstruktivní přístup všem zúčastněným, protože, i když se jednalo dlouho tvrdě, tak oceňuji férovost těch jednání,“ říká primátorka Adriana Krnáčová.

„Chtěl bych všem poděkovat za jejich práci a úsilí, díky kterému se nám podařilo dokončit jednu z nejdůležitějších transakcí pro hlavní město Prahu,“ uvedl radní hl. m. Prahy pro oblast majetku Karel Grabein Procházka.

PVS je správcem vodohospodářského infrastrukturního majetku, prostřednictvím kterého je pro území Prahy zajištěno zásobování obyvatelstva a ostatních spotřebitelů pitnou vodou a odvádění a čištění odpadních vod. PVS činnost správce vykonává na základě Smlouvy o nájmu a správě věcí ve vlastnictví hlavního města Prahy v souvislosti s poskytováním vodohospodářských služeb a služeb odvádění a čištění odpadních vod a souvisejících služeb, ze dne 5. listopadu 1998, ve znění jejích dodatků.

PVK je na základě Smlouvy o podnájmu a podmínkách provozování vodovodů a kanalizací ve vlastnictví hlavního města Prahy oprávněna provozovat vodohospodářský majetek, který slouží k  zásobování hlavního města Prahy pitnou vodou a zajištění služeb odvádění a čištění odpadních vod. Tato smlouva o podnájmu uzavřená mezi PVS a PVK je účinná do dne 31. prosince 2028.

V rámci procesu akvizice PVK bylo postupováno s maximální možnou mírou transparentnosti, o čemž svědčí zveřejnění všech podstatných smluvních dokumentů v Registru smluv ministerstva vnitra ČR:

Smlouva o převodu zaknihovaných cenných papírů PVS - Veolia
Akcionářská dohoda PVS - Veolia
Rámcová dohoda o rozdělení vloženého kapitálu HMP - PVK
Dodatek č. 24 smlouvy o podnájmu a provozování  PVS - PVK
Memorandum o spolupráci PVS – Veolia - PVK

Z hlediska procesu schvalování celé transakce byla ze strany hl. m. Prahy přijata následující rozhodnutí:

Usnesení Rady HMP č. 1594. ze dne 27. 6. 2017
Usnesení Zastupitelstva HMP č. 26/37 ze dne 27. 4. 2017
Usnesení Rady HMP č. 415 ze dne 6. 3. 2018
Usnesení Rady HMP č. 1467 ze dne 12. 6. 2018
Usnesení Rady HMP č. 1468. ze dne 12. 6.2018
Usnesení Zastupitelstva HMP č. 38/52  ze dne 14. 6. 2018 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).