Krnáčová (ANO): V Troji vznikne nová lávka. Nahradí zřícenou

31.01.2018 8:36

Městská rada včera rozhodla o dalších krocích k výstavbě nové lávky v Troji. Ta vznikne v místě zřícené lávky a investorem stavby bude odbor strategických investic Magistrátu hl. m. Prahy. Z rozpočtu bude na stavbu lávky vyčleněno 60,5 milionu korun.

Krnáčová (ANO): V Troji vznikne nová lávka. Nahradí zřícenou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adriana Krnáčová

V následujících dnech trojskou lávku zatím nahradí velkokapacitní přívoz pro 200 cestujících. Ten bude moci oproti současnému přívozu plout i při výrazně větším průtoku řeky.

„Chceme, aby byla lávka hotová co nejdříve a zároveň, aby dostupnost Císařského ostrova byla co možná největší,“ řekla primátorka Adriana Krnáčová.

Obnovená Trojská lávka zajistí pěší a cyklistické propojení Císařského ostrova a městské části Praha-Troja a bude situována do osy původní zřícené lávky. Po lávce budou moci přejet i vozidla Integrovaného záchranného systému celkové hmotnosti 3,5 t.

„Jsem rád, že se na všech úrovních koná s maximální rychlostí, a nikdo proces výstavby nové lávky nezdržuje. Klíčové nyní je, aby mohli Pražané lávku využívat co možná nejdříve,“ uvedl náměstek Petr Dolínek.

V následujících krocích vypíše magistrát výběrové řízení na zajištění projektové a inženýrské činnosti pro získání stavebního povolení a následný výběr zhotovitele stavby. Projektová dokumentace bude zpracována jako jednostupňový projekt na podkladech zpracované studie, což znamená, že nebude vypsaná architektonická soutěž na návrh lávky. Obnovená lávka bude oproti studii umístěna ve stopě původní lávky a bude mít světlou šířku 3,5 m. Předpokládaná životnost lávky bude navržena na 30 let a dřevěná mostovka bude obnovována dle potřeby.

„Novela stavebního zákona nám umožňuje o stavební povolení a územní rozhodnutí žádat ve sloučeném řízení a celý proces, doufejme, nezabere více jak tři měsíce,“ vysvětlila primátorka Krnáčová.

Obnova lávky vychází i z jednání pracovní skupiny. Její členové se shodli na přípravě dvou projektů lávek v Troji. První konstrukce nahradí spadlou lávku ve stejném místě, kde stála původní. Druhá pak bude propojovat zadní část zoologické zahrady a Císařský ostrov v místě, kde se nachází nová Ústřední čistírna odpadních vod. Na druhou lávku nyní Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy připravuje podklady pro veřejnou architektonickou soutěž.

Časový harmonogram přípravy obnovené lávky:
04/2018 - výběrové řízení na zajištění projektové a inženýrské činnosti
08/2018 - zhotovení jednostupňové projektové dokumentace
11/2018 - projednání dokumentace, žádost o vydání stavebního povolení
01/2019 - předpoklad vydání stavebního povolení
1Q 2019 - vypsání výběrového řízení na zhotovitele stavby

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

20:01 Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ODS.