Kroh (TOP 09): Vlastní byt nemá být luxus

09.03.2019 8:39

TOP 09 představuje kandidáta do doplňovacích senátních voleb na Praze 9. Martin Kroh je předsedou představenstva stavebního bytového družstva Praha a expertem na bydlení, v Senátu chce řešit bytovou krizi a dostupné bydlení v Praze.

Kroh (TOP 09): Vlastní byt nemá být luxus
Foto: TOP 09
Popisek: Martin Kroh

„V parlamentu již mnoho let chybí odborník, který by se věnoval bytové politice. Zejména v Praze tento problém narostl do obřích rozměrů a nebojím se říct, že brzdí rozvoj celého města. Proto za TOP 09 kandiduje expert na bydlení Martin Kroh, který v pozici předsedy bytového družstva Praha řeší problémy spojené s bydlením u tisíců lidí, a do Senátu jde s konkrétním plánem, jak je změnit,“ říká první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Kandiduji do Senátu s tím, abych pomohl lidem v oblasti, které rozumím a tou je bydlení. Jen v Praze chybí zhruba 20 000 bytů, což zvyšuje ceny bydlení do neskutečných výšek. Mám připravené konkrétní kroky, které chci do legislativy prosadit, protože vlastní byt nesmí být nedosažitelný luxus,“ vysvětluje svou kandidaturu Martin Kroh.

Jedním z hlavních bodů programu je, aby člen bytového družstva nemusel platit dluhy za své sousedy. „Považuji za nehorázné, když je někdo nucen platit část dluhu za své sousedy jen proto, že bydlí ve stejném domě jako oni. To se však nyní často děje. Ti lidé přitom nemají žádnou možnost vzniku dluhu svého souseda zabránit, proto by jej také neměli platit. Tento problém může mít více řešení, například neodpouštět dluhy z bydlení, případně jejich převzetí státem,“ uvádí kandidát do Senátu Martin Kroh.

Dále prosazuje zavedení možnosti odečtu úroků členům bytového družstva, což může pomoci výstavbě nových bytů nebo bude usilovat o zřízení funkce takzvaného „hlídacího psa“ pro SVJ (společenství vlastníků jednotek), která by zjednodušila informování vlastníků bytů o důležitých změnách v katastru nemovitostí.

„Člen družstva v současné době nemá možnost odečíst si úroky, které sám družstvu zaplatil. Bytová družstva jsou přitom už nyní připravena dát svým členům potvrzení o výši úroků, podobně jako to dělají hypoteční banky. To by výrazně přispělo k dostupnosti bydlení a zmírnilo současnou krizi,“ dodává Kroh a doplňuje, že každý, kdo investuje do vlastního bydlení, by měl být státem podpořen.

Doplňující volby do Senátu v obvodu Praha 9 se konají 5. a 6. dubna 2019. Podporu Martinu Krohovi vyjádřila celá řada osobností veřejného života jako je profesor Jan Pirk nebo Iva Kubelková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

14:02 Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k asistenčním psům.