Krumer (SPO): Inkluze už i v parlamentu

09.08.2017 16:59

Parlament jako příklad pro inkluzi na školách. Asistenti poslancům poradí, poslouží. Zruší poslanci inkluzi na školách?

Krumer (SPO): Inkluze už i v parlamentu
Foto: stranaprav.cz
Popisek: Vladislav Krumer (SPO)

Inkluze už i v Parlamentu

Pokus o opravdu nepravdivý fejeton

Nesmíme křivdit paní Valachové, že si zavádění inkluze do škol vymyslela sama. Ona se inspirovala v našem parlamentu. Tam má také každý poslanec svého asistenta, stejně jako je navrhovaný cílový stav na školách postižených inkluzí, kde asistenti mají žákům pomáhat dohnat ve vzdělání a vědomostech alespoň průměr znalostí populace.

Asistent pomáhá poslanci přečíst podklady k jednání, protože mnohdy jsou i pro poslance nesrozumitelné a to, co občané vědí a dá se vyjádřit jednou větou, tak na to poslanci potřebují dvacet a někdy i více stránek. Asistent je dobře placený, jeho odměna převyšuje průměrný plat v ČR a je také vyšší, než je plat učitelský. A to je dobře, protože asistenti mají hodně práce. Ono stačí poslouchat debaty v parlamentu. Značná část poslanců trpí schizofrenií, protože často mluví o něčem jiném, než je bod programu, ke kterému je diskuse vedena. Asistenti poslanců jsou často členy rodiny poslance, anebo jejich „vzdálení“ příbuzní. To je také dobře. Mohou tak nahlížet do lékařských zpráv o zdravotním stavu poslanců a přijímat k tomu, vzhledem ke svému vzdělání, příslušná opatření k nápravě. Znají také, jak se chová poslanec v soukromí, ke svým příbuzným a známým, znají dobře i jejich další známé a příbuzné. Tak mohou asistenti svému poslanci radit, anebo realizovat jeho potřeby a nápady. Někdy je to připomenutí, ještě než se to dozví ti hloupí občané, kam včas investovat a co to vynese. Jednou je to fotovoltaika, podruhé řepka nebo kukuřice, jindy investice do deviz anebo cenných papírů dříve, než se přijatá opatření ČNB objeví v médiích. Také mohou asistenti zprostředkovat setkání se zahraničními, ale i domácími investory, aby se ještě před souhlasem s investicí a její podporou dohodly „výhodné“ podmínky. Mohou také připravit místo, kam zaslat dotace, aby splnily svůj účel.

Je rovněž správné, aby v bufetu v parlamentu byly nízké ceny, aby se poslanci nemuseli rozptylovat starostmi, zda se svým platem vystačí. Udělat v parlamentu výjimku ze zákazu podávání alkoholu a kouření na pracovišti, je nutné opatření. Jinak by na jednání parlamentu nemohli někteří poslanci chodit vůbec. Ono se to i přesto částečně děje, mnohdy vidíme poloprázdnou sněmovnu při jednání. Další důvod je ten, že některé diagnózy konzumaci alkoholu vyžadují. Rozproudí se tím krev, prokrví mozek a hned vyběhnou na svět nápady, které by běžného občana ani nenapadly.

Abych ale poslancům nekřivdil. Oni totiž slouží našemu školství jako příklad. To, že má v parlamentu každý poslanec svého asistenta, je už jako speciální škola se žáky, kteří vyžadují zvláštní péči v tom ideálním stavu. Avšak paní Valachová situaci špatně pochopila a to, co navrhovalo MŠMT ČR v rámci inkluze a povede k rušení dobře fungujících speciálních škol je paskvil, se kterým nesouhlasí až na výjimky odborná veřejnost, učitelé na školách a ani rodiče a ubližuje dětem. Je to další ukazování svalů ministerstva proti názoru většiny. Pokud to poslanci nezmění, tak ani oni nemohou obhájit existenci svých asistentů, protože jim špatně poradili a naše školství tak nezastaví nevratný a neustálý sešup směrem k podprůměrnosti. Počkáme si, jestli alespoň před volbami s vidinou získání hlasů, zrušení inkluze na školách poslanci navrhnou. Že snad inkluzi zruší, to očekávat nemůžeme. To by zase po volbách nemohli podle již zažité praxe někteří poslanci říkat, že ji zrušit chtěli, ale koaliční partner jim v tom zabránil.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.