Krumer (SPO): Koupili jsme Pandury, koupíme i vrtulníky

12.05.2017 9:17

Pan ministr Stropnický si jel pravděpodobně pro rozkaz do USA a už jej plní. Nebo je možné, že je to jeho rozhodnutí? Miliardy z našich daní letí do černé díry. Zeptal se na to někdo našich občanů? V předvolebních slibech stran jsem to asi přehlédl.

Krumer (SPO): Koupili jsme Pandury, koupíme i vrtulníky
Foto: spoz.cz
Popisek: SPO

Pan ministr obrany Stropnický odjel do USA s taškou, ve které vezl ministru obrany USA harmonogram, jak americké armádě a americkým firmám nákupem zbraní, budeme z našeho rozpočtu platit za to, že nás ochraňují před našimi nepřáteli. Co v té tašce vezl zpátky, je tajné. Po rozkazu pana prezidenta Trumpa, abychom USA platili za ochranu, bez prodlení rozkaz plní.

Jako dobrý voják ministr Stropnický ujistil, že ta dvě procenta z HDP do rozpočtu armády podle dovezeného harmonogramu dáme, „i kdyby na chleba nebylo“.  Zatím jsem si nevšiml, že naše armáda za tyto miliardy chrání také naše hranice před ilegálními migranty. A to vrchní velitel našich ozbrojených sil, pan prezident Zeman, před veřejností několikrát uvedl, že bychom měli hlídat hranice EU a naše hranice, před nelegální migrací. To se na ministerstvo nedostalo, protože hrad je příliš daleko od ministerstva obrany, je to deset minut pěšky. Anebo velí naší armádě vedle Bundeswehru ještě někdo ze zámoří, který je nad vrchním velitelem našich ozbrojených sil?

Moc se o tom pochybovat nedá. Pár dní od příjezdu pana ministra z USA oznámilo ministerstvo obrany, že pošle na jeden rok tři sta našich vojáků hlídat pobaltské státy, sousedící s Ruskem. Bude to stát jenom několik set milionů korun, to není problém, prý na to NATO máme. To je pro naši bezpečnost horší a daleko nebezpečnější akce, než rozkazy nám dříve vydávané veliteli Varšavské smlouvy.

Zároveň se pan ministr ve svém vyjádření do televize po příjezdu pochlubil, že budeme nakupovat vrtulníky za miliardy a že vedle Itálie mají velký zájem o dodávky také firmy USA.  Že to s panem ministrem obrany USA probíral a jeho zájem nám vrtulníky dodat, je eminentní. Zároveň si vysloužil pochvalu, jak naše armáda pomáhá na bojištích ve světě spolu s USA. Tím, že do těchto napadených zemí vstupuje USA bez pozvání jejich legálních představitelů, nějak mě uniklo, že by naší armádu pozvali. Anebo jsme těmto zemím vyhlásili válku? Dostal také pochvalu za to, jak naše gripeny chrání hranice pobaltských států před nepřítelem, a že jsme tím věrní spojenci. Podíval jsem se na mapu, pořád jsem hledal toho nepřítele, ale žádného jsem tam nenašel. Asi jsem ve škole nedával pozor. Našel jsem tam jenom stát, který se největší měrou podílel na osvobození naší země a celé Evropy v roce 1945 od německých fašistů za cenu desítek milionů obětí jeho občanů. Asi za to jsou jeho hranice obkličovány armádou USA a my se k tomu z vděku přidáváme.

Ministerstvo obrany bude jistě prohlašovat, že zakázka na nákup podléhá utajení. Nevím, co by utajovali, když o těch vrtulnících každý, kdo chce, může na internetu informace získat. Nedivil bych se, kdyby Italové podali protest, nebo dokonce požadovali rozhodnutí soudu, pokud zakázku získá USA. Vlastně se divím zbytečně. Kdyby někdo jiný, který by z veřejných peněz dělal ještě před výběrovým řízením takové pletichy, že osobně předává informace jednomu ze zájemců o zakázku a zároveň o zakázce spolurozhoduje, tak by dopadl jako ti, kteří ovlivňovali některé zakázky ROP Severozápad.

Ti, co byli před ním, si alespoň na Pandury vzali lobbistu.  Ale pan ministr Stropnický je tak statečný a odborník na vojenskou techniku, že si to šel dojednat sám. To u ministra a zároveň místopředsedovi hnutí ANO vypadá na střet zájmů, který se dá přirovnat ke střetu zájmů pana ministra Babiše. Tak očekávám, že pan ministr Chovanec bude mobilizovat příslušný policejní útvar, aby to prověřil. Jistě mu k tomu pomůže útvar pana Jandy, který bdí nad Evropskými hodnotami. Nebude pan ministr Chovanec také ve střetu zájmů, když na ministerstvu vnitra ustavil útvar, který ovlivňuje veřejné mínění tím, že říká, jaká pravda je ta správná? Před volbami má ministr a zároveň první místopředseda sociální demokracie možnost tento útvar použít i ve prospěch ČSSD. Věřím, že tím, že má právnické vzdělání, to neudělá.

A sněmovna se hádá, poslanci si brání svoje vý dobytky, jeden lže a pomlouvá více než ten druhý. To je také trapná součást jejich „předvolebního boje“. Jsem zvědav, jestli jim plat za tento den (a nejen za tento den) bude odečten, (spíš mám obavy, že jim bude zaplacen přesčas, protože se hádali až do noci) nebo budou tyto částky započteny do finančního limitu, který je stranám vyhrazen pro volby. Na stole leží poslancům stovky opatření k projednání, některé z nich jsou dokonce prospěšné pro občany, které i díky ztrátě času tímto divadlem, nestačí sněmovna projednat. Je nyní na občanech, aby náklady za tato divadla seřadili do sloupce, (sloupec na sečtení to bude hodně vysoký, ale je k dispozici kalkulačka) sloupec podtrhli a ve volbách jim to sečetli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…