Kuba (ODS): Do voleb jdeme s pokorou i sebevědomím

11.09.2013 17:20

Proslov k zahájení kampaně.

Kuba (ODS): Do voleb jdeme s pokorou i sebevědomím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Kuba

Dámy a pánové,

25. a 26. října čekají Českou republiku parlamentní volby. Parlamentní volby, do kterých vstupujeme v situaci, kdy je velmi nestabilní politická situace a kdy je velké rozladění ve veřejnosti nad politikou jako celkem. Vstupujeme do ní také v situaci, kdy na české politické scéně sílí politické subjekty levicové, kdy máme levicového prezidenta a kdy v České republice poprvé vládne prezidentská vláda, která byla sestavena proti vůli Poslanecké sněmovny a také poprvé, kdy došlo v historii České republiky k rozpuštění dolní komory Parlamentu ČR.

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptali jsme se mezi 11.-15. zářím, hlasování skončilo

10%
35%
4%
3%
3%
1%
hlasovalo: 59876 lidí


Jsme si vědomi , že na takové náladě, která dnes ve společnosti je, se podílí všechny politické subjekty. Jsme si vědomi, že i ODS. ODS se odpovědnosti za tuto situaci nezříká a myslím, že jste to mnohokrát již slyšeli z úst našich představitelů.

Vstupujeme do voleb, v kterých lidé očekávají, že z nich vzejde silná vláda, která říká, že řídit tuto republiku a vést ji další 4 roky. ODS vstupuje do těchto voleb po vládním angažmá. Což je pro každou politickou stranu pozice méně výhodná, než vstupovat do voleb z opozičních lavic.

Jsme si vědomi, že jsme svým vládním angažmá spolu s našimi koaličními partnery ne všechny otázky dokázali vyřešit úplně správně. Jsme si vědomi, že jsme v některých krocích a v některých programových tezích ustoupili našich koaličním partnerům příliš. Ale také jsme přesvědčeni, že naše vládní angažmá nebylo jenom angažmá špatné, ale že přineslo pro Českou republiku řadu pozitiv a že se nám skutečně ve vládě řada věcí podařila prosadit.

Dovolíme si upozornit na to, že přes krizi, která byla v našem vládním období v celé Evropě, ji dokázala Česká republika pod vedením naší vlády zvládnout se 7. nejnižší nezaměstnaností v celé Evropě. Že jsme dokázali velmi významně snižovat deficity veřejných rozpočtů a stabilizovat veřejné finance. Že jsme po našich koaličních partnerech zvládli stabilizovat situaci ve školství a nadále investovat do vědy a výzkumu. Že jsme připravili novelu občanského zákoníku, který mění právní prostředí, které vznikalo v občanskoprávních vztazích ještě v době totality. Že se nám podařilo zastavit boom solárních elektráren, který na složenkách za elektrickou energii dusí nejen naše rodiny ale především naše průmyslové podniky. Že se nám podařilo pokračovat v proexportní politice a otevírat pro naše podniky nové trhy. A také že se nám podařilo uvolnit trh s telekomunikačními službami, což mimochodem každý poznáváme na svém účtu za telefon, za mobilní telefon, který vypadá významně jinak, než jak vypadal před rokem nebo rokem a půl.

Myslíme si, že naše působení ve vládě přineslo i řadu pozitiv. Jsme si vědomi i svých chyb i těch pozitiv, a proto vstupujeme do této volební kampaně s pokorou ale také se sebevědomím. To sebevědomí opíráme o to, že Občanská demokratická strana je jedinou autentickou pravicovou stranou, která na české politické scéně působí už déle než 22 let a má 23 000 slušných, poctivých členů. Strana, která stojí na jasných vydefinovaných idejích konzervativní politiky. Strana, která vždycky bude hájit a hájila právo jednotlivce, svobodu, fungující právní stát, ochranu soukromého vlastnictví a také strana, která ví, že i sociální politika je základem soudržné a konzervativní společnosti. Toto všechno jsou silné vlastnosti ODS, se kterými do těchto voleb vstupujeme. Chceme dát naší kampani jasně najevo, že jsme stranou konzervativní, která nemění své ideové principy a pohledy, ale která se dokáže významně přizpůsobovat v moderních evropských a světových trendech v komunikaci.

Kampaň, se kterou přicházíme, je kampaní novou, moderní. Když se dnes podíváte kolem sebe, tak se poměrně významně odlišuje od kampaně našich politických soupeřů. A my jí chceme jasně dávat najevo, že jsme si vědomi, že pokud máme obhájit pozici nejsilnější pravicové strany v českém politickém systému, musíme zůstat silnou, pravicovou, konzervativní stranou, hájit ideály našich voličů, tedy střední třídy, která je páteří demokracie, ale také respektovat moderní komunikační trendy, mnohem lépe mluvit s Vámi, novináři. Mnohem lépe komunikovat s našimi voliči, dát jasně najevo, že jsme stranou otevřenou, schopnou využívat moderních komunikačních prostředků. V takové situaci a s takovou kampaní před Vás předstupujeme a já teď poprosím našeho volebního lídra, paní místopředsedkyni Miroslavu Němcovou, aby Vám představila náš volební tým a 14 krajských lídrů, s kterými se budeme ucházet o přízeň voličů v těchto volbách.

MUDr. Martin Kuba
 úřadující předseda strany
 předseda regionálního sdružení
 předseda místního sdružení
 zastupitel statutárního města

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): Princip jedné Číny

4:31 Filip (KSČM): Princip jedné Číny

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v evrops…