Kubín (ANO): Předsedkyně Evropské komise na Green Deal a emise zvysoka kašle

03.03.2024 20:03 | Komentář

Ztělesněním přísloví „Káže vodu a pije víno“ je předsedkyně Evropské komise. Má plná ústa Green Dealu a snižování emisí, sama se ale rozhodně nenechá nijak omezovat.

Kubín (ANO): Předsedkyně Evropské komise na Green Deal a emise zvysoka kašle
Foto: c-budejovice.cz
Popisek: Tomáš Kubín

Levicový politik EU Martin Schirdewan obdržel na vyžádání zajímavý dokument. Podle tohoto seznamu předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen jenom za rok 2023 využila pro své služební cesty 23krát najatý privátní jet! Von der Leyen dokonce třikrát cestovala najatým tryskáčem mezi Bruselem a Štrasburkem, kde se nacházejí dvě sídla Parlamentu EU, přestože na trase existuje rychlé vlakové spojení. Není to výjimka, v letech 2021 a 2022 cestovala soukromým tryskovým letadlem celkem 57krát.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 49981 lidí

Soukromé tryskáče celosvětově za týden vypustí stejné množství emisí CO2 jako 350 000 automobilů. Lety jsou škodlivé pro klima nejen kvůli emisím CO2. Letadla vypouštějí také oxidy dusíku, saze a vodní páru. Vědci uvádějí, že celkové škody na klimatu jsou přibližně třikrát vyšší než množství vypouštěného CO2. Například nejpoužívanější model soukromého tryskáče spotřebuje během první hodiny letu přibližně 760 kilogramů kerosinu. To znamená, že se do atmosféry uvolní více než tři tuny CO2. Celkový dopad na klima však odpovídá více než devíti tunám za jednu hodinu.

Předsedkyně Evropské komise se v novinových titulcích objevila vcelku nedávno například kvůli přeletu z Vídně do Bratislavy. Let na trase, dlouhé pouhých 50 kilometrů, zatížil atmosféru jednou tunou CO2. Doporučil bych poslancům Evropského parlamentu, aby madam von der Leyen seznámili s českým příslovím „Káže vodu a pije víno“. Nabízím rovnou německý překlad: „Wasser predigen und Wein trinken.“ V jejím případě bych vzhledem k drzosti a rozměru skandálního chování dokonce zvolil variantu „Wasser predigen und Wein saufen“.

Gemini, AI společnosti Google mi vykecala tohle:
V roce 2022 odhadl německý deník Der Spiegel, že lety Ursuly von der Leyen v roce 2021 vyprodukovaly 31 000 tun CO2. V roce 2023 organizace Transport & Environment odhadla, že lety Ursuly von der Leyen v prvních deseti měsících roku 2023 vyprodukovaly 40 000 tun CO2.

Pro srovnání:
Průměrný Evropan vyprodukuje ročně asi 8 tun CO2.
Let z Prahy do New Yorku a zpět vyprodukuje asi 2 tuny CO2 na osobu.

Článek byl převzat z Profilu Bc. Tomáš Kubín

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

10:21 Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL