Kubisková (Přísaha): Kategoricky odmítáme asociální podobu důchodové „reformy“

18.11.2023 20:14 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodům.

Kubisková (Přísaha): Kategoricky odmítáme asociální podobu důchodové „reformy“
Foto: Facebook
Popisek: Karolína Kubisková

Přísaha kategoricky odmítá asociální podobu důchodové „reformy“, kterou včera představil ministr Jurečka.

Vadí nám hlavně, že se má postupně zvedat hranice pro odchod od důchodu podle délky dožití nad 65 let. S tím rozhodně nesouhlasíme! Vláda vůbec nezohledňuje, že i když roste délka dožití, nezvyšuje se zároveň věk dožití ve zdraví. Ten je jenom 62 let a nemocní senioři těžko můžou zvládat pracovní nasazení.

Minimální výše penze má být sice garantována ve výši 20% průměrné mzdy (8 tisíc korun), to je ale strašně málo. K tomu ještě klesne výše nových důchodů úpravou redukčních hranic. Každý rok zhruba o 180 korun, což za deset let dělá v průměru až o 2 000 korun nižší penze.

Vláda navíc pořád nepředložila seznam tzv. náročných profesí, aby mohly dříve do důchodu a zapomněla i na podporu rodinné politiky, po které opakovaně dlouhodobě důrazně voláme!

Jejich společný a rodinný vyměřovací základ, kdy se bude důchod za dobu péče o děti či osobu blízkou počítat jako z průměrné mzdy, či ze společných příjmů manželů, jen nahrazuje dříve zavedené a teď pro velký úspěch rušené lidovecké výchovné (500 korun za každé vychované dítě).

Spolu s osekáním valorizací a přísnějšími podmínkami pro předčasné důchody považujeme tento paskvil za asociální a hrubě poškozující zájmy našich občanů. Proto se proti němu za Přísahu striktně OHRAZUJEME!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…