Kubisková (Přísaha): Proč máme tak drahé jídlo, i když ceny energií a zemědělci zlevňují?

23.08.2023 12:04 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu kv drahým potravinám.

Kubisková (Přísaha): Proč máme tak drahé jídlo, i když ceny energií a zemědělci zlevňují?
Foto: Facebook
Popisek: Karolína Kubisková

Nikdo ať mi netvrdí, že na trhu s potravinami nedochází k tržním selhání! ÚOHS sice podnět na prošetření smetl ze stolu a tvrdí, že se nic nestalo, já mu ale nevěřím.

Jak jinak mi vysvětlíte, že máme pořád tak drahé jídlo, i když ceny energií a také zemědělci zlevňují? Proč na podzim zvedlo SHODNĚ pět největších výrobců cukru cenu o 100 %? A to přesto, že ho vyrobíme víc, než spotřebujeme a jsme dokonce exportní zemí! I sám, dnes už exministr zemědělství, Nekula zpochybnil výroky antimonopolního úřadu o tom, že je všechno v pořádku.

Oligopoly mají jednoznačně negativní vliv na tržní prostředí a omezují konkurenci. Několik velkých hráčů si rozdělí trh, určuje cenu a zaplatí to nakonec kdo? Samozřejmě zákazník! Dokazují to i nedávno zveřejněné výsledky, podle kterých měli loni nejen zemědělci, ale také potravináři rekordní zisky. A to přesto, že volali o pomoc a tvrdili, že sezonu možná nepřežijí. Kde je tedy pravda?

Podle Agrární komory jsou velké zisky zemědělců dané využitím levnějších vstupů, nakoupených ještě z předchozích let (hnojiva apod.) a také prudkým růstem prodejních cen obilnin a olejnin kvůli válce na Ukrajině. Letos prý naopak čekají zisky výrazně nižší. Jejich hospodaření tak jde objektivně posoudit až po dvou letech zpětně.

Potravináři zas tvrdí, že je to věc obchodních řetězců a že jen promítli zvýšené náklady do svých cen. A obchodní řetězce? Mlčí.

Jasné je, že stejně jako v energetice došlo k tržnímu selhání, které antimonopolní úřad není schopen řešit. Proto musí neprodleně jednat vláda a v případě, že zjistí pochybení zavést sektorovou, daň z nadměrných zisků!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

14:02 Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Vrběticím.