Kubisková (Přísaha): Zrušit systém dohod a nechat jenom klasické pracovní úvazky

23.09.2023 12:14 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k novému zákoníku práce.

Kubisková (Přísaha): Zrušit systém dohod a nechat jenom klasické pracovní úvazky
Foto: Facebook
Popisek: Karolína Kubisková

Nesouhlasím s podobou nového zákoníku práce, který prezident Pavel podepsal! Konkrétně mi vadí dvě věci. Zvýší se počet přesčasů našich lékařů zhruba na dvojnásobek a ztíží se i podmínky pro dohody o provedení práce. Tak, že je zaměstnavatelé brzy ani nebudou chtít uzavírat. Proč?

Podle současných pravidel je možné uzavřít dohodu o provedení práce (DPP) u více zaměstnavatelů a pokud nepřesáhne v součtu 300 hodin za rok a 10 tisíc korun výdělku měsíčně u jednoho zaměstnavatele, neplatí se žádné odvody na sociálním a zdravotním pojištění. Platí se jen 15% srážková daň. Sloužit má hlavně studentům, seniorům, nebo maminkám jako vhodná forma přivýdělku.

Vzhledem k vysokému zdanění práce v běžných úvazcích a neexistenci limitů pro počet uzavřených dohod, se ale staly dírou v systému. Ročně se na dohodách, ze kterých nejdou státu žádné odvody, vyplatí zhruba 50 miliard korun.

Jak to vláda vyřešila? Jako vždycky chaoticky! Místo, aby řešila příčinu, nastavila jenom nové limity, kolik si dohodou můžeme vydělat (na jednu dohodu kolem 10 tisíc, na více dohod dohromady maximálně 40% průměrné mzdy, tedy necelých 17 tisíc) a navalila další administrativní zátěž na zaměstnavatele i „sociálku“ a zdravotní pojišťovny. Ti to totiž mají hlídat.

Problém ale je, že v centrálním registru dohod, který vláda zřizuje, uvidí zaměstnavatel jen počet dohod a ne částky. Těžko tedy pozná, zda dohodář překročil limit a zda za něj má odvézt pojistné, nebo ne. To zatíží sociálku i zdravotní pojišťovny, které tohle budou muset hlídat a informovat zaměstnavatele, který to potom bude muset zpětně odvádět a po dohodáři (mnohdy už bývalém zaměstnanci) vymáhat. To je celé špatně! Přísaha má lepší řešení.

Buďto zavézt možnost uzavřít dohodu o provedení práce jen u jednoho zaměstnavatele, bez odvodů při dodržení limitu výdělku ve výši minimální mzdy a centrální registr dohod provázat se mzdovými systémy, tak jako třeba u exekucí. NEBO!

Tak jak navrhuje Daniel Prokop, zrušit systém dohod a nechat jenom klasické pracovní úvazky, ale s nastavením zvýhodnění pro určité cílově skupiny (např. studenty, seniory, nebo maminky na mateřské dovolené), aby měli nižší odvody.

To vše jsou, vládo, jasné konkrétní možnosti, jak zabránit kumulaci dohod i jejich zneužívání a zároveň zamezit zbytečnému zvyšování administrativní zátěže!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…