Kučera (Piráti): Ministr Chovanec nás vrací do protektorátu! Tímhle chtějí jen šmírovat

04.05.2015 11:57

Ministerstvo vnitra přišlo s návrhem povinného hlášení přechodného pobytu pro všech 10 miliónů občanů. Dále je součástí návrhu přihlášení pobytu občana bez pobytu do nemovitosti, pokud nějakou vlastní. Hlavním důvodem má být až 375 tisíc občanů přihlášených na ohlašovnách místních úřadů. Dle vyjádření zástupců obcí tito lidé způsobují obcím další náklady především při zpracování jejich došlé pošty. Povinné hlášení přechodného pobytu má také obcím pomoci při výběru poplatků za svoz odpadu, chov zvířat apod.

Kučera (Piráti): Ministr Chovanec nás vrací do protektorátu! Tímhle chtějí jen šmírovat
Foto: Archiv R. Kučery
Popisek: Roman Kučera

Podle Pirátů je toto opatření dalším útokem na svobodu občanů. Slučuje v sobě dvě nesouvisející věci. K tomu, aby obec vybrala poplatky za svoz odpadu, může použít jiné nástroje než povinné hlášení přechodného pobytu.

"Ministr Chovanec nás vrací někam do Protektorátu," glosuje situaci Roman Kučera, garant svobody projevu, "Ordnung muss sein! Zapadá do to snahy dnešní vlády získat totální dozor nad všemi občany, všechny odposlouchávat, kontrolovat, šmírovat, všude mít kamery, radary, zavést elektronickou evidenci tržeb. Touhle salámovou metodou postupně ztrácíme svobodu a obávám se, že už jsme někde na úrovni před listopadem 1989."

Česká pirátská strana chce výhledově jít opačným směrem. Za značně zastaralý, nepružný a neodpovídající svobodnému životnímu stylu občanů považuje i koncept institutu trvalého pobytu. Proto navrhujeme institut trvalého a spolu s ním i přechodného pobytu zcela zrušit. Lépe to odpovídá duchu Listiny základních práv a svobod.

Prakticky navrhujeme postupně vyhledat právní předpisy, které s trvalým pobytem souvisí a trvalý pobyt v nich odstranit, či nahradit jinou úpravou. V současné době je jediným smysluplným využitím trvalého pobytu doručování úřední pošty. V této oblasti lze doručování plně nahradit datovými schránkami a pro lidi, jež nemají datové schránky, pak možností nahlásit svou doručovací adresu na pobočce české pošty. V ostatních případech evidence obyvatelstva je trvalý pobyt uváděn už pouze ze setrvačnosti, nemá tam většího smyslu.

Česká pirátská strana je připravena být státním institucím nápomocna jak s tvorbou návrhů nových zákonů, tak s jejich praktickou realizací. A především velmi rádi budeme diskutovat a hledat řešení pro existující problémy v naší společnosti, které vedou statisíce lidí k potřebě hlásit svůj trvalý pobyt na ohlašovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká pirátská strana

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

17:04 Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.