Kukla (ANO): Novela na nic nereaguje, naopak odsouvá to, na co všichni čekali

13.05.2022 19:21

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 13. května 2022 k stavebnímu zákonu

Kukla (ANO): Novela na nic nereaguje, naopak odsouvá to, na co všichni čekali
Foto: archiv politika
Popisek: Zastupitel Kraje Vysočina Martin Kukla (ANO)

Dámy a pánové,

já to tady nechci obstruovat, ale chci tady říct pár věcí ze své praxe z regionu k novele stavebního zákona. Bubu určitě krátký a všichni mi za to ke konci poděkujete. Když se podíváme na novelu stavebního zákona, myslím si, že ten cíl, který tady ped X lety byl, tak byl jasný. My jsme chtěli přijít s něčím novým, to znamená zrychlit stavební řízení, zlepšit ho a zkvalitnit, protože když se podíváme do dnešní praxe, tak vidíme, jak to funguje.

Ta stavební povolení bývají dlouhá, jsou tam průtahy, čeká se X let. No a když už jsme měli konečně naději, že se to zlepší, tak víme, že proběhla velká politická diskuse, projednávalo se to jak na úrovni parlamentu, ak na úrovni krajů, obcí, a došlo se k nějaké shodě po dlouhé době. No a teď, když už jsme viděli tu naději, tak přichází nová vláda s novelou a odsouvá to, co jsem tady říkal na začátku, aby se to zrychlilo, zkvalitnilo a zlepšilo. Když se podíváme do praxe, tak vidíme, že třeba v Havlíčkově Brodě se staví obchvat asi za 1,6 miliardy, staví ho Ředitelství silnic a dálnic. Ten obchvat je rozestavěný, jsou tam proinvestovány stovky milionů a v tuto chvíli ten obchvat nemá stavební povolení. Správní soud ho zamítl. To je právě, jak mluvím o tom, že by se to mělo zkvalitnit.

Když se podíváme, co říkají odborníci, tak ti říkají: novela ano, ale co má řešit novela? Novela má něco zlepšovat a reagovat na aktuální stav. Já si myslím, že tato novela na nic nereaguje, ba naopak odsouvá to, na co všichni čekali. Problém je, když se podíváme, co píší a co říkají odborníci - územní plánování se musí zlepšit, vyzývají zástupci měst. Jednou z výrazných brzd rychlejšího stavebního rozvoje je podle zástupců velkých měst komplikované územní plánování. Podle Ondřeje Boháče z Institutu plánování a rozvoje je tento problém obzvláště palčivý právě u těch největších měst nad 100 000 obyvatel.

Největší komplikací projektu je jeho umístění do daného území. Vy potřebujete udělat projekt a společenskou dohodu, že projekt má nějakou výšku, nějaký objem a využití. To je nejkomplikovanější vždycky v daném území. Problém přitom nenastává u těch malých obcí. Proto možná navenek vypadá, že s tím problém není, ale problém s tím je. Jak jsem již zmínil, je to problém právě u těch největších měst, jako je Praha, Brno, Ostrava, Liberec. A tam je právě en extrémní problém, který odsouvá dostupné bydlení. Současný stav územního plánování označil Boháč za nejsložitější a nejméně pochopitelný nástroj v Evropě, který by zasloužil změnu.

Anketa

Souhlasíte s trvalým umístěním vojsk jiných členských států NATO na území ČR?

4%
95%
hlasovalo: 47751 lidí

Dokonce ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš potřebu změn připustil, zároveň však upozornil, že v chystané novele stavebního zákona na ni nejspíš nepřijde řada. Myslím, že v novele stavebního zákona - možná ne v této, ale v budoucí - bychom se měli rolí územních plánů zabývat, řekl tenkrát na summitu. Tento přístup však zástupci měst nepovažují za vůbec dostatečný. Podle Boháče má vláda totiž šanci na jednu novelu během daného volebního období. Více se nejspíš stihnout nedá. Je chyba to nevidět. Stát říká velkým městům, že územní plánování je potřebné, ale později. Dokud toto bude trvat, neposuneme se dál, shrnul tenkrát Boháč.

Kritická byla i náměstkyně ostravského primátora Zuzana Bajgárová. My jsme tu debatu zahajovali ped třemi lety a za tu dobu pořád slyšíme jen - teď na to není čas, pojďme to řešit někdy v budoucnu. A za tři roky se nic nového nestalo, shrnula. Michal Sedláček, ředitel KAM(?) Brno, považuje za chybu, že se při přípravě stavebního zákona kladl příliš velký důraz na rychlost stavebního povolení a na územní plány se pozapomnělo.

Územnímu plánu nikdo nerozumí a tak se ocitl na vedlejší koleji. Přitom lidé si neuvědomují, že to má na rozvoj města stejný dopad jako stavební povolení. Brno je příkladem, že je něco špatně. V Brně mají územní plán z roku 1994 a na novém začali pracovat v roce 2002 a nikdy je nenapadlo, že to bude trvat dvacet let. Plánovači největších českých měst proto vyzvali poslance k co nejrychlejší změně právě tohoto zákona. Ten dnes městům zamezuje tvořit územní plány podle vlastních potřeb nebo mít vlastní stavební předpisy.

Proto bych chtěl z tohoto místa vyzvat, že v tuto chvíli není třeba dělat novelu, kterou předložila vládní pětikoalice, ale v případě potřeby je třeba se zabývat územními plány.

Já vám děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…