Kulhánek (ODS): V krajském zastupitelstvu se nám zásadních informací občas dostává poskrovnu

12.03.2019 6:37

Zastupitel Ústeckého kraje Jiří Kulhánek odpovídal v Listech Ústeckého kraje na otázku: „Jsou webové stránky Vašeho města či obce dostatečně přehledné a jak se za posledních pár let zlepšily (co se týká přehlednosti a informovanosti občanů)? Myslíte si, že Zlatý erb pomáhá místním samosprávám ke zlepšení svých informačních služeb?“

Kulhánek (ODS): V krajském zastupitelstvu se nám zásadních informací občas dostává poskrovnu
Foto: ODS
Popisek: Jiří Kulhánek

Webové stránky a jejich přehlednost je pro občany samozřejmě důležitá. Jen škoda, že se zde zabýváme webovými stránkami měst a ne Ústeckého kraje, který by měl jít obcím příkladem. Informace jsou pro každého člověka obecně důležité. Obzvlášť, když na základě informací máte o něčem odpovědně rozhodnout.

V krajském zastupitelstvu se nám zásadních informací občas dostává poskrovnu. Například by se nám mohlo, stejně jako občanům kraje, dostat podrobných informací o nákupu neobvykle drahých autobusů. Tedy informace o způsobu provedení a výsledku výběrového řízení na tyto autobusy pro Dopravní společnost Ústeckého kraje, včetně podrobného vyčíslení nárůstu ceny za jeden autobus až o dvě třetiny proti novým autobusům stejné kategorie. Kraj jich nakupuje velké množství (cca celkem 160 autobusů), tudíž by měl spíše vyjednat množstevní slevu než neúměrný nárůst ceny. V čem je ten nadstandard výbavy, že jsou tyto budoucí autobusy tak drahé například proti autobusům, které nakoupil ČSAD Liberec a které mají navíc výrazně větší kapacitu. Opravdu záhada.

Stejně tak by byly zajímavé i informace z oblasti právních služeb, které se poskytují odboru dopravy Ústeckého kraje. Tyto služby se pohybují v desítkách milionů ročně. Bylo by zajímavé se dozvědět kolik přesně a za jaké služby se platí a nakolik jsou tyto právní služby efektivní a pro porovnání získat informace, kolik za stejné služby platí ostatní kraje v ČR.

Ale pokud nám odpovědný náměstek hejtmana pro dopravu vše objasní a doloží, že všechny tyto výdaje jsou pro kraj Ústecký z pohledu dobrého hospodáře efektivní a nezbytné, nezbyde, než panu náměstkovi udělit místo Zlatého erbu řád Zlatého volantu.

Jiří Kulhánek
starosta města Kadaň
člen Zastupitelstva Ústeckého kraje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): O petice hnutí SPD je mezi občany po celé republice neustále velký zájem

6:23 Rozvoral (SPD): O petice hnutí SPD je mezi občany po celé republice neustále velký zájem

Jsme jedním z prvních politických subjektů, který začal hned od svého vzniku hájit ve velké míře opr…