Kupka (ODS): Lidé narážejí na dramatické překážky

09.06.2021 19:02

Projev na 108. schůzi Poslanecké sněmovny dne 9. 6. 2021 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů

Kupka (ODS): Lidé narážejí na dramatické překážky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Kupka za ODS

Vážený pane předsedající, vážení páni ministři, vážené kolegyně, vážení kolegové, nám opravdu jde o to, aby se lidé dostali ke službě, kterou jim stát má poskytnout, aby pro ně cestování a další život opravdu byly co nejjednodušší, co nejnormálnější. A jsme přesvědčeni o tom, že je možné využít stávající legislativy, nota bene legislativy, na které se shodla i tato Poslanecká sněmovna, např. v podobě zákona o právu občana na digitální službu, aby stát lidem, kteří svoje data v nejrůznějších informačních systémech veřejné správy mají, aby k nim měli co nejsnazší přístup. A aby se v tomto směru podařilo využít např. rozsáhlou síť Czech POINTů, protože tam jednoduchým zásahem do vyhlášky Ministerstva vnitra je možné rozšířit okruh informací, neboli okruh služeb, které síť Czech POINTů poskytuje.

Hledáme způsob, aby se opravdu maximálně rozšířila ona škála, kterou lidé budou mít k dispozici. A neřešme tady technologickou cestu, technické detaily toho. Nám přece jde o zajištění cesty co nejsnazšího přístupu k těm informacím. A i díky zákonu o právu občanů na digitální služby k tomu opravdu snazší přístup než dříve reálně naše úřady mají. A opravňuje je k tomu mimochodem i starší legislativa, která říká, že pokud nějaké údaje jsou v informačním systému veřejné správy, pak má stát povinnost poskytnout výpis informace z tohoto informačního systému veřejné správy. A na základě toho je opravdu možné nabídnout lidem jednoduchou snadnou cestu k tomu, aby opravdu měli možnost bez velkých nesnází vycestovat. A máme odezvy v současné době od lidí, kteří potřebují vyjet za hranice České republiky z nejrůznějších důvodů, ať jsou studijní, ryze pracovní, obchodní atd., že narážejí na dramatické překážky. Že to znamená reálnou komplikaci v jejich životě v jejich pracovních záležitostech. A voláme po tom, aby opravdu stát hledal rychle, a ta stávající legislativa to umožňuje opravdu v reálném čase v dosažitelné době několika týdnů, zajistit snadný přístup k té službě, prostě lidem v tomto ohledu vyjít vstříc a službu jim poskytnout.

Proto aby bylo jasno, pokud je něco nadbytečné, tak zdravý rozum velí se do toho nepouštět, nekomplikovat právní systém, ale postupovat prostě na základě platné legislativy. Voláme po tom, aby ta služba existovala co nejrychleji, pro občany co nejpohodlněji, nepokládáme za potřebné proto zavádět nový zásah do legislativy, nový zásah do zákonů. Proto ODS nebude hlasovat pro schválení programu ani pro stav legislativní nouze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

15:14 Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k nové metodice poskytování dietní stravy v rámci šk…