Kupka (ODS): Zajištění příplatků je ze strany ministerstva zdravotnictví naprosto nezvládnuté

01.07.2017 15:12

Krajské nemocnice budou, i přes administrativní a časové komplikace dotačního programu Ministerstva zdravotnictví ČR, vyplácet ve 2. pololetí letošního roku zvláštní příplatek ke mzdě všem zdravotním sestrám ve směnném nebo nepřetržitém provozu ve výši 2 000 korun.

Kupka (ODS): Zajištění příplatků je ze strany ministerstva zdravotnictví naprosto nezvládnuté
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda ODS Martin Kupka

Krajští radní doporučili vedení nemocnic, aby i při nejistotě, která zatím ministerský dotační program provází, k vyplácení tohoto zvláštního příplatku mzdy přistoupili. „Rozhodnutí kraje vítáme. Zdravotní sestry na tuto odměnu na svých výplatních páskách čekají. Práce ve zdravotnictví není jednoduchá. Systémově by se však mělo změnit celé odměňování nelékařského personálu v nemocnicích,“ řekl ředitel Klaudiánovy nemocnice Ladislav Řípa.

„Přestože ministerstvo zdravotnictví slib na zvýšení mezd pro zdravotní sestry u lůžek ve směnném provozu o 2 tisíce korun přehodilo na kraje a určilo zatím velmi komplikované podmínky pro administraci těchto dotací, rozhodli jsme se, že všechny krajem řízené nemocnice peníze zdravotním sestrám a dalším určeným pracovníkům třísměnných provozů vyplatí skutečně tak, jak bylo slíbeno, tedy od 1. července letošního roku,“ informoval náměstek pro oblast zdravotnictví Martin Kupka (ODS). Podle jeho slov není možné zklamat stovky zdravotnických zaměstnanců, kteří očekávanou vyšší mzdu budou chtít vidět již na své červencové výplatní pásce.

„Jde samozřejmě o velmi vážné téma a my se snažíme dělat maximum pro to, aby se finanční prostředky k pracovníkům zdravotnických lůžkových zařízení dostaly. Opakovaně však připomínám, že zajištění ze strany ministerstva je naprosto nezvládnuté. Dotační program neodpovídá na celou řadu důležitých otázek a ministerstvo samo navíc vydalo rozporuplné informace,“ dodal náměstek Martin Kupka. Dosud totiž například není jasné, jakým způsobem finanční prostředky MZ ČR na účty krajů poukáže.

Závěrem náměstek Martin Kupka sdělil, že Asociace krajů ČR na základě výsledku jednání videokonference k této problematice připravila návrh změny Metodiky Ministerstva zdravotnictví tak, aby bylo možné dotační program realizovat dle zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech co nejdříve a bez zbytečné složité administrativy. „Rozhodnutí o přijetí návrhu na změny ve vyhlášeném dotačním programu očekáváme v nejbližších dnech,“ upřesnil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

16:05 Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.