Lachnit (ANO): Košířské pracoviště pečovatelské služby se otevírá veřejnosti

28.06.2022 8:39

„Se stárnutím populace se zvyšuje potřeba široké nabídky služeb právě pro seniory, kteří se chtějí vzdělávat, sportovat, cestovat, tvořit, setkávat se, společně prožívat a nezůstávat sami se svými problémy“ uvádí radní JUDr. Petr Lachnit.

Lachnit (ANO): Košířské pracoviště pečovatelské služby se otevírá veřejnosti
Foto: Praha 5
Popisek: Radní MČ Praha 5 JUDr. Petr Lachnit

Příspěvková organizace Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci Praha 5 (CSOP) se dlouhodobě snaží být nablízku zejména seniorům s nabídkou aktivit a vzdělávacích programů, které jim umožňují vést aktivní a společenský život. 

Anketa

Je zákrok Fialovy vlády proti cenám energií dostatečný?

0%
98%
hlasovalo: 25850 lidí

Ale pokud se však v životě člověka snižují a zhoršují možnosti a podmínky vést aktivní život, zhoršuje se částečně nebo i úplně soběstačnost, sebeobslužnost a nastupují obavy a strach, co bude dál?

V tomto případě je nablízku pečovatelská služba. I proto CSOP otevře v posledním červencovém týdnu další ze svých detašovaných pracovišť pečovatelské služby, tentokrát v košířské vile Áda, Plzeňská 174. Pracoviště budou moci navštěvovat zájemci z Košíř, Hřebenek, Cibulek, Motola a dalších přilehlých lokalit. Občané z Prahy 5 se mohou přijít poradit. K dispozici bude sociální pracovnice a koordinátorka pečovatelské služby.

Pečovatelská služba je poskytována nejen seniorské veřejnosti (lidem starším 65 let), ale i lidem tělesně a zdravotně postiženým starším 35 let či rodinám s trojčaty a vícerčaty ve věku 0 až 6 let. Pečovatelská služba je poskytována terénní formou, to znamená, že pečovatelky a pečovatelé docházejí do domácností klientů. Jedním z cílů pečovatelské služby je to, aby si klient zachoval maximální míru sebeobslužnosti, a tudíž se nestal závislým na službě v oblastech, ve kterých to není nezbytně nutné. Pečovatelská služba poskytuje široké spektrum činností. Pečovatelky/pečovatelé klientovi mohou pomáhat při výkonu hygieny, s přípravou a podáním jídla a pití, poskytují mu oporu při bezpečném pohybu po bytě či venku, pomáhají klientovi s oblékáním a svlékáním, vykonávají pochůzky (za účelem nákupu potravin, léčiv atd.), vyperou prádlo v pračce, pověsí ho, vyžehlí a uloží do skříně, provádějí základní úklid domácnosti či do domácnosti klientů doručují obědy od externího dodavatele. Klienti mohou využívat přepravu vozidlem Taxík Maxík, a v případě volných kapacit pečovatelek požádat o venčení domácích zvířat a jejich krmení, či doprovod na procházku, nákup anebo na společenskou akci.

Stejný standard CSOP nabízí i na pracovištích na Barrandově a Smíchově. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…