Lachnit (ANO): Výlet s tajenkou za elegancí barrandovských vil

19.06.2022 8:39

Na turistickou sezónu připravilo Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci Praha 5 ve spolupráci s agenturou Velká dobrodružství další originální netradiční projekt – Výlet s tajenkou za elegancí barrandovských vil.

Lachnit (ANO): Výlet s tajenkou za elegancí barrandovských vil
Foto: Praha 5
Popisek: Radní MČ Praha 5 JUDr. Petr Lachnit

Účelem výletu je potěšit každého, kdo se rád prochází, je hravý, chce se dozvědět něco nového, má rád doplňovačky, a to v každém věku. 

Anketa

Buď, anebo. Komu věříte?

hlasovalo: 3021 lidí

V minulých letech připravila příspěvková organizace Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci Praha 5 velmi úspěšný “Výlet s tajenkou po mořském dně” a „Výlet s tajenkou na nejstarší pražskou rozhlednu k Čínskému pavilonu až na stolovou horu“. Seniory, pejskaře i maminky s dětmi, kterak drží v ruce doplňovačku a luští tajenku, jste tak mohli celý minulý rok potkat v pražském Prokopském údolí, na Petříně i na Cibulce.

Minulé projekty Výletu s tajenkou, které inicioval radní JUDr. Petr Lachnit, se setkaly s velkým ohlasem veřejnosti. “I když jsme původně mysleli, že na výlet půjdou hlavně senioři, ukázalo se, že luštit tajenku baví skoro každého. Vyrazit s rodinou a přáteli na výlet ven, protáhnout si tělo na čerstvém vzduchu, pobavit se, a ještě za odměnu získat drobný dárek, zkrátka považují lidé za dobrý nápad. Od dubna 2020 trasami našich výletů prošlo více než 2000 lidí a ohlasy jsou skvělé.“ vysvětluje radní JUDr. Petr Lachnit.

Vzhledem k mimořádnému úspěchu loňského „Výletu s tajenkou na nejstarší pražskou rozhlednu, k čínskému pavilonu z Cibulky až na stolovou horu” pak Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci Praha 5 připravilo pro letošní rok zcela nový „Výlet s tajenkou za elegancí barrandovských vil“, který Vás zavede do dalšího půvabného místa Prahy 5 - Barrandov. 

Výlet za hádankou začíná a končí na Kříženeckého náměstí na autobusové zastávce Filmové ateliéry. Kočárky i kola projedou. Pejsky můžete vzít s sebou. Z Kříženeckého náměstí pomalu sejdete Filmařskou ulicí k prvním vilám. Některé uvidíte dobře, některé jsou schované v zeleni nebo za vysokými ploty.

Trasa výletu vás zavede mezi barrandovské prvorepublikové vily. Z iniciativy bratrů Havlových byly postaveny na skalnatém návrší nad Vltavou mezi nově postavenou restaurací Barrandovské terasy a filmovými ateliéry. První roku 1929 v ulici Pod Habrovou, další v ulicích Barrandovská a Filmařská. Provedeme vás kolem nich a o některých si řekneme více. Půjdeme po stopách Adiny Mandlové, Aleny Ladové, Miloše Havla nebo třeba Jaroslava Dietla. Během výletu budete vyplňovat doplňovačku.

Řada zajímavých údajů o barrandovských vilách byla dovolením nakladatele i kolektivu autorů čerpána z knihy Slavné stavby Prahy 5 - Barrandov vydané nakladatelstvím Foibos books v roce 2018 za přispění městské části Praha 5.

Originální mapu s vyznačenou trasou, doplňovačku, praktické informace včetně odkazu na jízdní řady naleznete ke stažení na webu Centra sociální a ošetřovatelské pomoci Praha 5 (ZDE) nebo na stránkách společnosti Velká dobrodružství (ZDE). Trasu lze jít kdykoliv budete chtít. Pokud se vám podaří vyluštit tajenku, můžete si za odměnu vyzvednout drobný dárek v Informačním centru Prahy 5, Štefánikova 13-15 (otevírací doba: pondělí a středa 8.00–17.00, úterý a čtvrtek 8.00–15.00, pátek 8.00-14:00 hod.)

A nezapomeňte, že Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci pro vás vymyslelo i další. Také ty najdete  ZDE nebo ZDE. Těšíme se, že se na nich s vámi brzy setkáme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

13:04 Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 ke kratomu.