Lachnit: Jak pomoci rodinám v péči o své blízké – odlehčovací pobytová služba pro rodiny a pečující o seniory

01.02.2021 9:09 | Zprávy

V péči zejména o seniory hraje bezesporu nejdůležitější a nenahraditelnou roli rodina. A v této náročné době to platí dvojnásob.

Lachnit: Jak pomoci rodinám v péči o své blízké – odlehčovací pobytová služba pro rodiny a pečující o seniory
Foto: Archiv Petra Lachnita
Popisek: Radní MČ Praha 5 JUDr. Petr Lachnit

Tam, kde rodina a její členové jsou nablízku, umějí naslouchat, doprovázet, pomáhat, vařit, nakupovat, starat se o své blízké, tam díky každodenní péči mohou často senioři zůstat ve svém domácím prostředí, které důvěrně znají, cítí se v něm dobře a neztrácejí motivaci a smysl života. Ale někdy se stává, že právě ti, co pečují, obětují se, zapomínají na sebe, nežijí své životy a není kde načerpat energii. Aby právě ti nejbližší mohli poskytovat mnohdy nesmírně psychicky i fyzicky náročnou péči, měli by čas od času myslet i na sebe a načerpat síly.

Jakou roli sehrává odlehčovací služba právě pro rodiny a pečující. Představím vám malé pobytové odlehčovací zařízení v Praze 5 Radlicích, kterým je Dům sociálních služeb s pobytovým odlehčovacím zařízením Na Neklance 15 (dále jen „DSS“). Tato služba je určena těm, kteří potřebují pomoci a odlehčit v péči o svého seniora, aby mohli například vyjet na dovolenou, zrelaxovat nebo si zařídit nutné záležitosti, plánované či neplánované. Zároveň pokud odlehčovacích pobytových služeb využijí, mají jistotu, že v době, kdy oni sami čerpají „zasloužené volno“, je o jejich rodiče či prarodiče postaráno, a nemusí mít tak obavy, že by zůstali sami bez pomoci.

Provozovatelem tohoto zařízení je Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci Praha 5. Odlehčovací pobytová služba je registrovanou sociální službou podle zákona o sociálních službách. Zařízení rodinného typu s kapacitou 27 klientů nabízí pobyty pro seniory od 60 let. Dům byl zmodernizován a zrekonstruován tak, aby zajišťoval potřebný komfort pro své klienty a splňoval standardy kvality poskytování služeb včetně asistivních technologiií, technického zajištění, sloužícího k přivolání okamžité pomoci personálu v pokojích klientů, ale i v celém prostoru domu. Takto je zajištěno bezpečí klientů 24 hodin denně. K dispozici jsou klientům jednolůžkové, dvoulůžkové a třílůžkové pokoje a apartmány.

Péči o klienty zajišťuje tým profesionálů, vedoucí domu, sociální pracovník, aktivizační pracovník, zdravotní sestry, lékař a pečovatelky. Tento tým je k dispozici nejen klientům, ale i rodinám a příbuzným, rád poradí s péčí o seniora. Klienti mohou využívat celodenně nabídky všech služeb včetně pedikúry a kadeřnictví a také všech prostor domu, společenskou místnost, venkovní atrium a jídelnu. Ve společenské místnosti je k dispozici televize, knihovna. Je zde také odpočinkové posezení s relaxačními křesly, která klienti využívají k četbě či odpočinku, nebo při aktivizacích, trénincích paměti, reminiscenčních terapiích, nebo prostě k posezení u kávy.

Důležité je pro všechny klienty, aby se zde cítili jako doma. V DSS probíhají aktivizační programy, ze kterých si vybírají podle svých potřeb, zájmů a naladění. Každodenním ustáleným a oblíbeným rituálem, bez kterého nemůže začít nový den, jsou ranní zdravotní cvičení. Při společných tvořeních se procvičuje jemná motorika, od výroby různých dekorací a zajímavostí až po malování obrazů. V nabídce programů je zařazena kavárnička a pravidelná canisterapie asistenčních pejsků z Helppes, na kterou se klienti vždy těší. Někteří obdivují umění psů, jiní se s nimi rádi mazlí, protože jim chybí „čtyřnozí miláčkové“, na které byli doma zvyklí. Pro seniory, kteří se již necítí na procházku po okolí, je k dispozici venkovní atriové posezení se zahradou, na jaře plnou květin, které si sami sází a pěstují, v létě si zde můžete natrhat i jahody, rajčata a bylinky, probíhají zde i aktivizace a společné akce. S klienty jezdíme i na výlety Taxíkem Maxíkem, které v současné době bohužel nemůžeme realizovat.

Pečující rodina a blízcí mohou využít našich odlehčovacích služeb na krátkodobé, ale i dlouhodobější pobyty, po tuto dobu bude o jejich seniora postaráno 24 hodin denně. Praxe nám ukazuje, že řada seniorů se sem opakovaně vrací, a to i v době například vánočních svátků, Velikonoc nebo právě o letních prázdninách. Při svých pobytech klienti navazují i přátelství a ta je sem směrují na opakované pobyty.

Odlehčovací pobytová služba, ač funguje v nepřetržitém 24hodinovém provozu v Praze 5 již řadu let, není ještě bohužel dostatečně veřejnosti známá. Často jsou rodiny a pečovatelé překvapeni, když se o nás dozvědí, protože přesně tuto službu potřebují pro svého seniora buď sami, nebo jejich známí. Dlouhodobou praxí je také to, že všem zájemcům, kteří se ocitají v nelehkých situacích a obavách o své blízké, rádi poradíme a zodpovíme dotazy, se kterými se můžete obrátit na vedoucí DSS Danielu Stočesovou nebo můžete navštívit naše stránky www.csop5.cz.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

21:03 Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k očkování.