Lachnit: „O Černé a Bílé“ v Komunitním centru Prádelna

02.02.2022 8:36 | Tisková zpráva

„Po několika výstavách, věnovaných různým malířským technikám, přichází v únoru Galerie Prádelna při Komunitním centru Prádelna v Holečkově ulici s výstavou fotografií. A to dokonce klasických analogových monochromatických fotografií, která nabídne průřez tvorbou Reného Polaneckého,“ uvedl radní JUDr. Petr Lachnit.

Lachnit: „O Černé a Bílé“ v Komunitním centru Prádelna
Foto: Archiv Petra Lachnita
Popisek: Radní MČ Praha 5 JUDr. Petr Lachnit

René Polanecký se narodil v roce 1978 v Kladně. Fotografii se volnočasově věnuje déle než deset let, z toho posledních několik let se zaměřuje na fotografii analogovou. Exponovaný filmový materiál sám zpracovává a realizuje i vyvolání výsledných pozitivů/fotografií. Celý proces probíhá tzv. mokrou cestou, tedy v temné komoře, pomocí daných chemických procesů. Díky tomu je každý vyhotovený snímek originálem, kdy výsledná fotografie často zabere i několik hodin aktivní práce.

Autor fotografuje monochromaticky, nejčastěji krajinu a architekturu. Nevyhýbá se však ani dalším fotografickým odvětvím, jakými jsou například portrétní fotografie či fotografie aktu. Pro svou práci využívá středoformátovou a velkoformátovou kameru, které mu umožní plnou technickou kontrolu nad snímkem.

Za sebou má dvě vlastní výstavy i spolupráce s dílčími periodiky (noviny/časopisy), kde byly jeho fotografie uveřejněny. Do svých fotografií se snaží promítnout harmonii, klid a vyváženost. Analogovou fotografii pak vnímá jako nalezení rovnováhy mezi faktickým zachycením reality a uměleckým pohledem autora. Na připravované výstavě představí dílčí výběr ze svých fotografií.

Anketa

Pokud byste byl(a) sportovcem, měl(a) byste morální problém jet na olympiádu v Číně?

6%
92%
hlasovalo: 24412 lidí

„V dnešní digitální a uspěchané době, kdy dominuje instantní fotografie, vytvořená většinou smartphonem a upravená předpřipravenými filtry, působí tvorba René Polaneckého jako zjevení. Osobně velmi oceňuji náročnou a precizní práci při vytváření originálních fotografií tzv. mokrou cestou, neboť se jedná o původní, takřka alchymický proces zachycení obrazu, který však díky tomu působí niterně mnohem silněji proti záplavě digitálních momentek. Zároveň tato tvorba evokuje zpomalení, zklidnění a určitou introspekci, což jsou atributy, které zejména v poslední době potřebuje každý z nás. Velmi se tudíž na tuto výstavu těším a zvu na vernisáž, která se uskuteční v pátek 4. února 2022 v 18 hodin,“ zve JUDr. Petr Lachnit, radní MČ Praha 5, jenž výstavu „O Černé a Bílé “ společně s autorem zahájí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině