Lachnit: Oni vytrvali až do konce. Proč my se máme vzdávat na začátku?

15.05.2023 9:15 | Komentář

V areálu hřbitova u krematoria v Praze-Motole se v pátek 12. května konalo Pietní shromáždění k uctění památky obětí komunismu Motol 2023, pořádané společností K 231 - Nositelé odkazu Jáchymovské peklo. Pietního aktu se zúčastnila řada osobností veřejného a politického života.

Lachnit: Oni vytrvali až do konce. Proč my se máme vzdávat na začátku?
Foto: Vít Hassan
Popisek: JUDr. Petr Lachnit

Na tomto pietním aktu jsem přednesl následující projev:

Vážení političtí vězni, vážené dámy, vážení pánové,

dnešní módní názory považují ideály za znak nedospělosti, nevyzrálosti, možná dětinskosti. Život tě naučí! Zkušenosti ti poradí! Nemáš rozum, jsi jako dítě! Tato slova slýcháme tak často, že už se pomalu vytrácí jejich význam. Jako by ideály byly dávno překonanou myšlenkou našeho života. Prázdným slovem.

Chtěl bych, abychom si alespoň dnes a tady dokázali uvědomit, že ctíme památku těch, kteří právě za ideály položili své životy. Byli mladí i starší. Nikoho z nich bychom se neodvážili označit adjektivem nevyzrálý. Věřili v mravní hodnoty. Věřili ve smysl své oběti. Ba co víc, považovali takovou oběť za svou povinnost k vlasti, ke společnosti, k ideálům!

Anketa

Jste spokojen/a s podobou „reformy“, kterou představila pětikoalice?

1%
98%
1%
hlasovalo: 26171 lidí

Proč se drtivá část dnešní společnosti takových hodnot vzdala? Kde jsme udělali chybu? Proč se stala politika politikařením? Jak se mohlo stát, že nejvyšší hodnotou dnešní doby je majetek, společenská prestiž, moc?

Je dobře, že se tu každoročně scházíme. Bylo by ale málo, kdyby zůstalo jenom při této schůzce. Zkusme si celý rok, bez ohledu na výročí, připomínat odkaz těchto hrdinů kdykoli, kdy nás přepadne marnost, únava nebo jen obyčejná pochybnost o reálnosti boje za lepší společnost, která bude znovu uznávat hodnoty jako poctivost, statečnost, mravnost. Oni vytrvali až do samého konce. Proč se my máme vzdávat na samém začátku?

Chápejme, prosím, jejich postoje jako náš závazek. Jistě přes noc jen málo změníme. Bude to vyžadovat velkou trpělivost. Takové hodnoty se neobnovují revolucí, ale pouze soustavným působením, a nejlépe vlastním příkladem. Možná se budou nad námi ostatní shovívavě usmívat. Možná i smát. Nenechme se tím odradit! Mějme stále před očima dnešní setkání. Mějme na paměti alespoň některá jména, která se řadí k tomuto místu.

Pokud nebudeme ctít ideály těchto padlých, byla by jejich oběť zbytečná. Takový pocit bych si nikdy nechtěl připustit!

Čest jejich památce. Ale především čest jejich odkazu. Čest jejich statečnosti, kdy je ani cena nejvyšší neodradila od boje za jejich (a doufám, že i za naše) ideály!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

17:04 Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.