Lacina (STAN): Jistě, paní starostko! Epizoda IV - Jak mi zakázali moderovat Dejvické hudební léto

20.09.2014 13:09

Osobně jsem byl u toho, když se paní starostka Prahy 6 Marie Kousalíková rozhořčovala v Písecké bráně, že za její peníze pořádají organizátoři opoziční mítink. Protože se v těch dnech dozvěděla, že hlavní hvězda akce Literáti Prahy 6 – spisovatel Petr Šabach potvrdil svou kandidaturu za Starosty a nezávislé.

Lacina (STAN): Jistě, paní starostko! Epizoda IV - Jak mi zakázali moderovat Dejvické hudební léto
Foto: STAN
Popisek: Jan Lacina

Anketa

Pro komunální volby v Praze se formují nová hnutí. O jakém jste doposud slyšeli?

7%
hlasovalo: 2309 lidí
Potíž je v tom, že to nejsou peníze paní starostky, které posílá do Písecké brány na akce pro seniory, nýbrž peníze nás – obyvatel Prahy 6. A Petr Šabach nepořádal opoziční mítink, jen se zpěvákem Ivanem Hlasem, spisovatelem Jiřím Stránským a filmovým scenáristou Petrem Jarchovským přijal pozvání na setkání se seniory Prahy 6. To proto, že je populárním spisovatelem a literární ikonou Dejvic.

Totéž se přihodilo i mně, profesí televiznímu scenáristovi, režiséru a také moderátorovi, který v České televizi provázel 13. komnatou slavnou hlasatelku Kamilu Moučkovou, nebo hudebníky Dana Bártu, Richarda Mullera či Idu Kellarovou. Letos jsem dostal od organizátorů 19. ročníku Dejvického hudebního léta pozvání, abych se stal na DEJ-HU-LI součástí moderátorské dvojice. Nabídka mě potěšila i proto, že jsem o hanspaulské hudební líhni popsal spousty papíru před léty do Reflexu, ale také proto, že hlavní hvězdou večera byl Michal Prokop a Framus Five, jejichž poslední platinové CD Sto roků na cestě jsem společně s básníkem Pavlem Šrutem otextoval.

Pár dní před festivalem přišel z radnice zákaz. Praha 6 totiž na akci po létech přispěla částkou, která přesáhla symbolický příspěvek. A radní z ODS si pochopitelně nepřáli, aby festival za „jejich“ peníze moderoval – samozřejmě zdarma – člověk, který si dovolil kandidovat v letošních komunálních volbách za jiné uskupení. Politický zákaz přišel po telefonu jako „dobře míněná rada“, abychom si trochu připomněli praxi komunistického aparátu ze 70. a 80. let minulého století.

Praha 6 v posledních týdnech odhaluje jeden pomník za druhým, přispívá nečekaně na rozličné kulturní podniky, pořádá soutěže o nejhezčího psa Prahy 6, občas si také surově naběhne jako v případě finanční benevolence a následné oranice po koncertu skupiny Kabát na bělohorské pláni…  Všude ji pochopitelně reprezentují její oficiální představitelé – tedy především dosluhující paní starostka a pan radní pro školství a volný čas - nový volební lídr ODS, neboť řada nadějných zastupitelů ODS v posledních měsících převlékla kabát.

Ošklivý zlozvyk, který si na radnicích osvojily hlavně opozičně smluvní partneři z ODS a ČSSD (ale bohužel nejen oni) – totiž že si volební kampaň platí z rozpočtu města či obce – tedy nás všech a konkurenci vytěsňují všemi myslitelnými způsoby na okraj zájmu, by měl skončit. Za Starosty a nezávislé můžu dát slib, že tuhle odpudivou, nicméně zarytou praxi nebudeme používat. Starosta se má o obec starat tak, aby nemusel poslední půl rok za cizí peníze nahánět popularitu po čertech a ďáblech.

Jan Lacina
Starostové a nezávislí v Praze 6
www.praha6jsteVy.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: STAN

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…