Lacko (ANO): Co se lehce řekne, v praxi může selhávat

11.05.2017 14:39

Hlavní město Praha ve spolupráci s Centrem sociálních služeb Praha uspořádalo 10. května další ročník Pražského fóra primární prevence rizikového chování. Fórum se uskutečnilo pod záštitou radního hlavního města Prahy Radka Lacka a účastnilo se ho spolu s odborníky na primární prevenci 160 pedagogů z pražských škol.

Lacko (ANO): Co se lehce řekne, v praxi může selhávat
Foto: archiv
Popisek: radní hlavního města Prahy Radek Lacko (ANO)

Fórum bylo tematicky zaměřeno na bezpečné klima ve školách, které je základním pilířem pro fungování skupinových vztahů ve škole, tedy vztahů mezi žáky, pedagogy a rodiči. Bezpečné klima je také nutnou podmínkou pro kvalitní fungování výchovně vzdělávacího procesu, minimalizaci rizikového chování a řešení případného výskytu šikany, agresivního chování, záškoláctví a dalších typů nežádoucího chování. Jednotlivé příspěvky se zaměřily na klima v pedagogických sborech, na vztahy mezi rodiči a pedagogy, na krizovou komunikaci ve školním prostředí a na dynamiku školní třídy.

Příspěvky přednesli přední odborníci na tuto problematiku – David Čáp z Katedry psychologie FF UK, Helena Vrbková z organizace Život bez závislostí, Petr Hrouzek z Centra protidrogové prevence a terapie a Lucie Hermánková z organizace Cesta z krize.

„Školní klima nelze podceňovat. Předurčuje úspěšnost vzdělávacího a výchovného procesu a tím i budoucnost každého z žáků – mj. jeho psychický vývoj i sociální kompetence. Bezpečné školní klima je zároveň velmi křehké, závisí na fungující komunikaci, důvěře a systematické součinnosti pedagogů, dětí a rodičů. Co se lehce řekne, v praxi může selhávat – proto je téma stále živé a já si cením všech příspěvků, podnětů a názorů, které byly na fóru vyřčeny. Děkuji všem zúčastněným a věřím, že se závěry konference postupně promítnou do školní reality našich potomků a poslouží primární prevenci rizikového chování, kterou se s kolegy dlouhodobě zabývám,“ uvedl radní Radek Lacko.

Fórum pořádalo hl. m. Praha s cílem vzdělávat pedagogy v oblasti školské primární prevence a zároveň otevřeně diskutovat o problémech, se kterými se školy potýkají.  Důležitou součástí fóra je také sdílení informací mezi účastníky a navázání nových kontaktů. V rámci fóra se tak mohli účastníci seznámit s činností organizací Prev-Centrum, Jules a Jim, Prevalis, Proxima Sociale, Magdalena a Život bez závislostí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…