Langr (Zelení): Na kulturní počin roku 2017 zatím aspiruje 18 akcí

14.01.2018 15:42

Zatím 18 nejrůznějších akcí přihlásila veřejnost do druhého ročníku soutěže o Kulturní počin roku 2017. Řady kandidátů ale ještě mohou rozšířit členové komise pro kulturu a cestovní ruch, a to vlastním výběrem z balíku kulturních projektů, které město v loňském roce podpořilo v rámci dotačních titulů. Slavnostní vyhlášení laureátů nejlepšího kulturního počinu v Liberci se uskuteční 13. února.

Langr (Zelení): Na kulturní počin roku 2017 zatím aspiruje 18 akcí
Foto: liberec.cz
Popisek: Ivan Langr

V loňském roce titul a také 20 tisíc korun získala velkolepá Německá výstava 1906/2016, kterou společně pořádaly Oblastní galerie Liberec – Lázně a Severočeské muzeum. „Asi nejvíce jsou letos zastoupeny výstavy a expozice – třeba Oblastní galerie rovnou třikrát, hned poté úspěšné inscenace obou našich divadel i ocenění, která za ně soubory získaly. Nechybí ale ani individuální výkony – například vítězství 10 letého houslisty na mezinárodní soutěži či vysoké národní ocenění pro sbormistryni Severáčku za její dlouholetou činnost,“ prozradil náměstek primátora Ivan Langr, který soutěž o kulturní počin v roce 2016 inicioval.

A jaké další počiny veřejnost nominovala? Oblastní galerie je zastoupena výstavami Srdce v Lázních, Giacometti, Picasso a Chirico a Metznerbund, Naivní divadlo úspěšnou inscenací Jsou místa oblíbená tmou, kde nikdy a nic na ostrovech se skrývá odlehlých, Divadlo F. X. Šaldy činohrou Válka, Malex Ballet School baletem Sněhurka a sedm trpaslíků, Krajská vědecká knihovna projekty Děti čtou nevidomým dětem a Znakokniha Český ráj a jeho tajemství, nechybí ani společná módní přehlídka seniorů z Kontaktu a studentek textilní průmyslovky, fotografická výstava Radka TEOPE Drbohlava, projekt KI-NO Liberec v Pražské 2017, Artweek 2017, nový pavilon Technického muzea Liberec či videoklipy Liberec proti šmejdům, které jsou společným počinem města, Kontaktu a Divadla F. X. Šaldy.

„Pestrá struktura nominací už druhým rokem prokazuje, čeho jsme chtěli soutěží dosáhnout. Tedy nedělat prvoplánově přehled úspěšných kulturních akcí určených pro většinového diváka, ale dát prostor i zcela drobným či alternativním počinům, které stojí za to vyzdvihnout, a také významně rozšířit pojetí kultury. Protože ta není rozhodně jen o divadlech či galeriích, o tradičních pořadech a schématech. Její síla a krása je právě ve velké rozmanitosti,“ uvedl náměstek Ivan Langr.

O vítězi soutěže rozhodne stejně jako loni komise pro kulturu a cestovní ruch, první tři místa pak město odmění 20, 10 a 5 tisíci korunami. Totožné množství nominací, tedy 18, soutěžilo i o loňský počin. Kromě německé výstavy si vavříny odnesla inscenace Naivního divadla Liberec Čechy leží u moře (2. místo) a na děleném 3. místě výstava krojů Lužických Srbů v Krajské vědecké knihovně a osazení 19 pomníčků na bývalé židovské obyvatele Liberce (tzv. kameny zmizelých).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zastavení diskuse ohledně změny občanského zákoníku…