Langr (ZpL): Rodiče přihlásí dítko do domácnosti k cizím lidem, jen aby dosáhli svého. To je deviantní

08.01.2016 18:03

Otevřený dopis náměstka primátora pro školství, sociální věci, cestovní ruch a kulturu Ivana Langra adresovaný ředitelkám a ředitelům základních škol v Liberci:

Langr (ZpL): Rodiče přihlásí dítko do domácnosti k cizím lidem, jen aby dosáhli svého. To je deviantní
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Vážené paní ředitelky, vážení páni ředitelé,

obracím se na Vás zcela záměrně touto nezvyklou formou v souvislosti s letošními zápisy do 1. tříd, které nás čekají od 21. ledna 2016, protože soudím, že veřejnost by měla být o této komunikaci mezi školami a jejich zřizovatelem plně informována. I z četných pohybů v registru obyvatel statutárního města Liberec je už několik týdnů patrné, že se zápisy kvapem blíží. Je až neuvěřitelné, kolik rodičů v tuto dobu sahá k nestandardnímu řešení a přehlásí své dítko byť na pár týdnů či měsíců do domácnosti k cizím lidem, jen aby dosáhli svého a jejich potomek navštěvoval školu, již mu sami vybrali, ale do jejíhož spádového obvodu za běžné situace nespadá.

Považuji takové jednání jednoznačně za prokorupční a deviantní, protože vede jen k soukromému uspokojení pár desítek jedinců a souběžně poškozuje jak ty děti, které v dané spádové oblasti žijí přirozeně, ale vinou přistěhovalců se do své školy nedostanou, tak pověst, sociální klima a celkovou úroveň dotyčné školy. Jsem totiž přesvědčen, že zkušenost, v níž jsou žáci mladšího školního věku konfrontováni s patologickým jednáním dospělých, má na dané jedince i neblahý výchovný vliv a jejich prostřednictvím negativně ovlivňuje prostředí Vaší školy i budoucnost celé naší společnosti. Zkrátka, řada dětí pak takové vzorce chování automaticky reprodukuje u sebe i svých potomků.

Věřím, kolegyně a kolegové, že velmi dobře víte, proč vůbec vymezujeme spádové obvody a prakticky každý rok novelizujeme vyhlášku města, tedy měníme v daných spádových obvodech rozsah ulic, popř. i čísel popisných. Za prvé to po nás bez pardonu vyžaduje zákon, za druhé musíme být schopni garantovat dětem žijícím ve spádu možnost navštěvovat jim nejbližší školu. Je to fakticky jediný nástroj, který město k regulaci školní docházky má. Nelze říct, že není účinný – naopak dobře funguje u 90 procent našich tzv. zápisových škol. Skutečným problémem jsou v podmínkách Liberce jen školy dvě, v jejichž spádových obvodech dochází často až k absurdním situacím, třeba výše zmíněným. Doufám, kolegyně a kolegové, že sami cítíte, že takovému jednání musíme společně oponovat, abychom uchránili práva ostatních dětí.

Vážené paní ředitelky, vážení páni ředitelé,

statutární město Liberec, zřizovatel Vašich škol, se spádovou turistikou samo nic nenadělá. Není při zápisech účastníkem správního řízení, nemá právo fyzicky kontrolovat domácnosti, zda v nich náhodou nepřebývá cizí dítě, může jen každý měsíc trpce sledovat, jak narůstají čísla stěhovavých dětí tam, kde žádná bytová výstavba neprobíhá. Společně však přece jenom můžeme některé kroky podniknout. Předně bych Vás rád požádal, abyste se sami stali aktivními aktéry, vysvětlovali rodičům pečlivě smysl spádových obvodů i jejich možných negativních dopadů a odvraceli od podvodů ty, u nichž takové jednání vycítíte, nebo jej dokonce konkrétně seznáte! Nebojte se vyzdvihnout zasloužená pozitiva svých skvělých škol tak, aby se dlouho tradované pověsti o (kvazi)elitách konečně staly minulostí! Vysvětlujte rodičům, že kvalitní školu nedělají moderní fasády a opravený interiér, ale především schopný pedagogický sbor, úroveň výuky, zdravé sociální klima, nápadité aktivity a také pestrý komunitní život, založený na neutuchající komunikaci vedení, učitelů, zákonných zástupců a dětí! Jsem si jist, že – měřeno těmito nezpochybnitelnými parametry – není v Liberci špatných základních škol.

Pokud jde o zápisy samotné, jsme přece jenom letos o kousek dál. Zákonodárci nám dali do rukou právo pracovat s registrem obyvatel a souběžně povinnost zprostředkovat Vám v době předzápisové seznamy dětí z Vašich spádových obvodů. Zjednodušeně řečeno: společně budeme přesně vědět, kdo jsou Ti, kteří na poslední chvíli přehlašují své děti do vybraných spádů. Vyzývám Vás, kolegyně a kolegové, nebojte se v takových případech využít podnětu k zásahu sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD), pokud zjistíte, že budoucí prvňáci mají odlišnou adresu trvalého pobytu od svých zákonných zástupců, a cítíte, že jde o věc abnormální. Pokud jsou rodiče ochotni jít i cestou podvodu, musejí být připraveni na to, že jim pracovníci sociální péče mohou klást nepříjemné otázky.

Letošní rok by mohl být v libereckém školství přelomový. Nejde jen o již známou problematiku změn v předškolním vzdělávání, které na nás chystá ministerstvo školství, či zahájení tzv. inkluzivního (společného) vzdělávání, ale i o oblast hodnocení našich základních škol. Rád bych totiž využil prostoru, daný zřizovateli v § 12 školského zákona, a zavedl skutečně komplexní a systémové posuzování kvality libereckých škol. A velmi rád bych na zavádění této novinky pracoval i s Vámi.

Přeji Vám úspěšný rok 2016 a bezproblémové období zápisů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.