Langšádlová (TOP 09): Lesní školky ani dětské kluby nezaniknou

10.04.2015 7:26

V minulém roce prosadila vláda nevyhovující zákon o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině. Nešťastné formulace by vedly k zániku lesních školek či dětských klubů. Naštěstí, velmi rychle vznikla poslanecká novela, která chybu vlády odstranila.

Langšádlová (TOP 09): Lesní školky ani dětské kluby nezaniknou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová

Z mezinárodních porovnání vyplývá, že porodnost ve vyspělých státech nezávisí příliš na sociálních dávkách nebo daňových úlevách, které jsou v ČR poměrně štědré. Naopak se ukazuje, že porodnost roste se zaměstnaností žen. Tedy s tím, jak se umožňuje ženám skloubit pracovní a rodinný život. Zde má Česká republika hodně co dohánět. Proto již ministři za TOP 09 připravili zákon o dětské skupině, který měl pomoci vyřešit problém nedostatku míst ve školkách. Bohužel, nakonec prošel se zpožděním a ve značně problematickém znění až za současné vlády.

Jeho nejzávažnějším problémem se stalo opomenutí těch zařízení, která nemohou ze své podstaty nebo z finančních důvodů kritéria zákona splnit. Jedná se například o lesní školky, nízkoprahová zařízení či dětské kluby. Pokud by nyní nedošlo k nápravě, tato velmi užitečná zařízení, která bezproblémově fungovala před účinností zákona, by mohla zaniknout. Tisíce rodičů by pak nemohly zastávat své zaměstnání, protože by neměly kam umístit své potomky a další tisíce míst by zanikly ve zmíněných zařízeních.

Proto vznikla poslanecká iniciativa napříč politickým spektrem, která nedostatky nového zákona o dětské skupině napravila. Novela například jasně uvádí, že zákon se vztahuje pouze na poskytovatele péče pro děti, kteří provozují dětskou skupinu. Většina jeho ustanovení tak nebude moci být použita na jiné poskytovatele péče. Díky tomu vypadnou i sankce, které je nyní možné nesmyslně uvalit na lesní školky a další zařízení.

Jsem ráda, že se do novely zapojili i koaliční poslanci a zvítězil zdravý rozum. Tisíce rodičů i obětavých zaměstnanců pracujících s dětmi si to zaslouží. TOP 09 podporuje aktivní občanskou společnost a jsme přesvědčení, že stát nesmí vše regulovat.

Helena Langšádlová, poslankyně a místopředsedkyně TOP 09

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): Zdravotní pojišťovny péči nezajišťují a ministr Válek to po nich nevymáhá

10:04 Dostál (Stačilo!): Zdravotní pojišťovny péči nezajišťují a ministr Válek to po nich nevymáhá

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke zdravotnictví.