Langšádlová (TOP 09): Novela si klade za cíl zabránit umělému navyšování nízkých dluhů

10.03.2014 13:30

Poslanci mají na stole novelu, která má zrušit odměny za vymáhání malých částek. Advokáti jsou proti. Úlevu pro dlužníky, ale také volný prostor pro podvodníky může přinést novela občanského soudního řádu, kterou ve sněmovně předložila skupina 14 poslanců.

Langšádlová (TOP 09): Novela si klade za cíl zabránit umělému navyšování nízkých dluhů
Foto: top09.cz
Popisek: Poslankyně za TOP 09 Helena Langšádlová

Úprava, kterou se bude v dohledné době zabývat dolní komora parlamentu, má stopnout lukrativní byznys s malými dluhy, které často narůstaly právě kvůli odměnám nabobtnalým do obřích částek. Podle kritiků se ale díky novele může vymáhání menších částek úplně zastavit. Úprava zákona, za kterou stojí například poslanec Jan Farský, Marek Benda, Jan Chvojka a další, se má týkat jen takzvaných bagatelních pohledávek. Tedy dluhů do 10 tisíc korun. Například desetikorunové dluhy třeba za nezaplacenou jízdenku v městské dopravě nebo upomínku v knihovně totiž často narůstaly o tisícovky korun, které si za vymáhání připočítávaly firmy, které dluh koupily. Takovou praxi omezil už před dvěma lety tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který do té doby vysoké odměny advokátním kancelářím snížil. Jenomže to nestačilo. „Stále se stává, že z dluhu v řádu stokorun se stane dluh v řádu desítek tisíc, protože právě k tomu přispívají štědré odměny advokátním kancelářím."

Naše novela si klade za cíl zabránit umělému navyšování nízkých dluhů,“ říká jedna z předkladatelek nové úpravy Helena Langšádlová. Nový návrh chce proto odměny zrušit úplně a počítá s tím, že náklady na řízení by soudy uznávaly pouze tehdy, pokud by k tomu byl z jejich pohledu důvod. „Soudu stále zůstane možnost, aby v případě složitějších pohledávek, kde advokát musí odvést více práce a případu se více věnovat, přisoudil náklady řízení dlužníkovi ve prospěch advokáta. Obdobně i v případě, pokud bude notorický neplatič vyvolávat obstrukce. Soud jen musí, na rozdíl od současné situace, takové rozhodnutí zdůvodnit a nemůže vyšší odměnu jako náklad řízení přiznat automaticky,“ popisuje Langšádlová.

Jenomže s takovým řešením nesouhlasí advokáti, ale ani sdružení na obranu spotřebitelů. Podle nich totiž novela znemožní malé dluhy vymáhat. „Nyní to většinou funguje tak, že se věřitel může obrátit na advokáta, který si samozřejmě za své služby účtuje odměnu. Tu zaplatí ten, kdo porušil právo. To by podle novely už nebylo možné, ale nelze si představit, že by advokáti své služby poskytovali zadarmo. Odměnu tedy budou chtít zaplatit po klientovi. Pro něj ale vymáhání menšího dluhu ztratí smysl, protože za právní služby utratí více peněz, než reálně vymůže,“ popisuje Roman Mikluš, ředitel právní firmy Vašenároky.cz. Podle něj se svých peněz nemusí domoci například lidé, kterým nepoctivý obchodník neposlal zaplacené zboží, řemeslníci, kterým za jejich práci nezaplatil zákazník nebo třeba ti, kteří půjčili například osm tisíc korun kamarádovi, který jim nechce peníze vrátit.

A Mikluš zdaleka není sám, kdo s novelou nesouhlasí. „Tabulková odměna dosud alespoň pokryla náklady a byla určitou kompenzací stráveného času. Pokud ale projde navrhovaná novela, všichni drobní podvodníčci, programoví dlužníci a nepoctiví „podnikatelé“ budou mít prospěch z toho, že vymáhat pohledávky do 10 tisíc se definitivně stane záležitostí zbytečnou a dlužit do této výše, a to třeba i stovkám či tisícům věřitelů se jednoznačně vyplatí,“ popisuje advokát Petr Bříza. To, že se advokáti do vymáhání nízkých částek jen tak nepohrnou, pak potvrzuje i zkušenost Pražského dopravního podniku. Ten kvůli nízkému zájmu advokátů musel zrušit 450milionový tendr na vymáhání pohledávek z nezaplaceného jízdného, který přisuzoval vítězi odměnu spojenou právě s vysouzenými náklady.

Předkladatelé novely ale se svými kritiky nesouhlasí. „Je logické, že advokáti budou chtít své příjmy bránit a náš návrh se jim nebude líbit. Rozhodně však odmítám jejich argument, že by náš návrh šel na ruku neplatičům a dlužníkům. Odmítám, aby advokátní kanceláře dostávaly mnohatisícové částky za minimální práci, kde se i jejich dodatečné náklady pohybují blízko nuly,“ říká Langšádlová.

***

Co se má změnit:  Novela občanského soudního řádu předpokládá, že advokáti nebudou mít právo na náhradu odměny při zastupování ve sporech o částky do 10 tisíc korun

Kdo novelu předložil:  Skupina 14 poslanců. Například: Marek Benda, Jan chvojka, Jan Farský, Markéta Adamová a další

Co je cílem novely: Zamezit vysokým přirážkám za malé dluhy a zastavení pohledávkového byznysu

Jak by fungovalo odměňování advokátů, pokud poslanci novelu na některé z příštích schůzí sněmovny schválí: Advokáti by neměli právo na náhradu odměny za zastupování v oblasti malých sporů Soud by ale mohl přiznat i náhradu nákladů nebo jejich části s ohledem na okolnosti případu nebo poměry účastníků.

(Lidové noviny 10.3.)

Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: top09.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie