Langšádlová (TOP 09): Podvody s evropskými dotacemi zaplatí všichni

25.01.2014 22:00

Deník Mladá fronta přinesl závažné informace o problémech v Regionálním operačním programu Střední Čechy.

Langšádlová (TOP 09): Podvody s evropskými dotacemi zaplatí všichni
Foto: top09.cz
Popisek: Poslankyně za TOP 09 Helena Langšádlová

Podle nich Evropská unie neproplatí asi 300 mil. Kč za nákupy přístrojů pro krajské nemocnice a za další bude požadovat finanční pokutu ve stejné výši, kterou bude muset zřejmě zaplatit kraj. Taková částka by byla pro zadlužený kraj velkou ranou, která by znemožnila financování potřebných veřejných služeb a investic.

Nejedná se o první problémy u sociální demokracií ovládaných čerpání evropských dotací. V rámci ROP Jihozápad musely Plzeňský a Jihočeský kraj platit téměř čtvrtmiliardovou pokutu. Zlodějiny krajem dosazených úředníků a politiků tak uhradili ze svých daní platit místní daňoví poplatníci. Miliardové problémy se projevily i v Ústeckém kraji, kde došlo k mnohému zatýkání a také již soud konstatoval vinu. Zde se sice na placení pokuty podílí díky benevolenci ministra Fischera ke korupci i státní rozpočet, tedy všichni daňoví poplatníci, v konečném důsledku přijdou o prostředky příjemci z programu ROP Severozápad.

Co je zarážející, Úřad regionální rady ROP Střední Čechy i vedení Středočeského kraje tyto informace nijak nevysvětlilo. Pokud by byly pravdivé, znamenalo by to ohrožení mnoha projektů i příjemců dotací z řad obcí, neziskových organizací i podnikatelských subjektů. Ty se na mě obracejí s velkými obavami. Příjemci by měli mít zcela jasný obraz o tom, co se v ROP Střední Čechy děje. Evidentně nedošlo k vyřešení problémů, které se odhalily v souvislosti s vyšetřováním kauzy ex-hejtmana Ratha. Kvůli tomu byla dlouhou dobu pozastavena certifikace a proplácení prostředků do státního rozpočtu. Nyní to hrozí znovu.

Zatím jsme se mohli od současného hejtmana Řiháka dozvědět, že ROP Střední Čechy funguje skvěle a vlastně se nic neděje. Jen prý Evropská komise je hodně přísná. Údajně nebyla zjištěna žádná nehospodárnost. Současně si však můžeme číst odposlechy ex-hejtmana Ratha, kde se svými spolupracovníky dohaduje o tom, kolik peněz si z projektů financovaných z EU odnese. A pochybné "losovačky" byly podle pana Řiháka asi také v pořádku. Možná tedy bude něco na náznacích, že z těchto peněz měly být financovány volební kampaně ČSSD ve Středočeském kraji, což se hejtmana Řiháka dotýká také. Není proto divu, že se snaží za každou cenu potlačit kontrolní roli opozice ve středočeském zastupitelstvu. To však nemůže zabránit tomu, abychom o těchto problémech mluvili a upozorňovali na ně.

Helena Langšádlová

Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…