Lank (Úsvit-NK): Zákon zakazuje vojenskou službu u cizích států, ovšem Islámský stát není uznaný stát...

27.11.2015 15:28

Projev na 36. schůzi Poslanecké sněmovny dne 27. listopadu 2015:

Lank (Úsvit-NK): Zákon zakazuje vojenskou službu u cizích států, ovšem Islámský stát není uznaný stát...
Foto: Archiv ML
Popisek: Martin Lank

Já nijak nezpochybňuji důležitost zákonů, které tady chtějí předřadit kolegové, a já považuji taky některé za důležité. Alespoň jeden z nich bych si dovolil tady navrhnout na předřazení. Konkrétně bych rád navrhl přednostní projednání bodu č. 107, což je sněmovní tisk 525 a chtěl bych ho zařadit na úterý 8. prosince za již pevně zařazené body.

Jedná se o už zmiňovanou novelu trestního zákoníku, která má jednoznačně určit trestnost vojenské služby u tzv. Islámského státu. Problém je v tom, že dneska zákon zakazuje vojenskou službu sice u cizích států, ovšem Islámský stát není uznaný stát z pohledu mezinárodního práva, a proto se na něj ani tato úprava nevztahuje. My máme obsáhlou právní analýzu, která jednoznačně říká, že je to reálný problém. A za důležité považuji, že proti tomuto návrhu se nestaví ani bezpečnostní služby v rámci našeho semináře, které jsme k tomuto návrhu zákona pořádali, nám to jednoznačně potvrdily.

Rovněž bych podotkl, že se nejedná o iniciativu pouze našeho klubu, tedy Úsvitu-národní koalice, ale že ji podepsali i kolegové z koalice.

Je zřejmé, že zejména ve stínu teroristických útoků, které se odehrávají po Evropě, je nutné přizpůsobit český právní řád aktuálním bezpečnostním rizikům, protože s něčím podobným prostě nepočítal.

Chtěl bych na vás proto apelovat, protože si myslím, že bezpečnost České republiky bychom měli všichni považovat za naprosto primární. Bezpečnostní služby po celé Evropě varují před tím, že se zvyšuje riziko terorismu a do armády Islámského státu odcházejí tisíce Evropanů a nikdo nemůže vyloučit, že tam budou odcházet i Češi a já si myslím, že bychom na tuto variantu měli být připraveni.

Ostatně včera Slovenská informační služba dokonce přiznala, že indicie, že za teroristickou organizaci Islámský stát mohou bojovat i Slováci. Podle sdělení mluvčího této služby opustilo Slovensko v uplynulém období několik lidí, u kterých panuje podezření, že se mohli zapojit do radikálních projevů v těchto oblastech.

To, že Slováci za Islámský stát skutečně bojují, potvrdil jeden z rebelů, se kterým slovenští žurnalisté točili rozhovor na syrsko-turecké hranici, a ten doslova řekl: Jsou tam lidé všech národnostní, jsou tam i Slováci, všichni jsou cizinci.

Dámy a pánové, od předních evropských státníků zaznívají jasná slova, že jsme ve válce s Islámským státem. My se musíme začít tak chovat i v České republice, a proto vás znovu prosím o podporu zařazení tohoto bodu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.