Laudát (KAN): Čau lidi, tak už jsem tu krizi vyřešil

09.08.2020 8:38

Komentář na facebookovém profilu k protikrizovým opatřením vlády Andreje Babiše

Laudát (KAN): Čau lidi, tak už jsem tu krizi vyřešil
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Můj geniální nápad proinvestovat se krizí mně přišel na mysl, když jsem seděl ve vaně zády ke kohoutku. Inspiroval jsem se filmem Báječní muži na létajících strojích, kde si nejlépe vedl závodník, který zjistil, že odpor vzduchu je menší u ocasu, než na křídlech, a proto si sedl ve svém stroji obráceně. Sice místo do Paříže letěl na Island, ale to je celkem jedno.

Tak takhle dnes přemýšlí zoufalci kolem Babišovy vlády i premiér sám. Snad nikdo soudný nemůže myslet vážně, že sypat peníze do prohnilého, zkorumpovaného a neefektivního systému, do džungle zmatených zákonů a neprůhledných dotací, přinese zemi vybřednutí z historicky nejhlubší krize. Všechna opatření jsou bezzubá, řadu důsledků krize vláda za cenu drastického zadlužení jen odkládá na blízkou budoucnost, ale neřeší. Všichni ti pozéři v televizi by měli znát skutečnost, že žádná země se z krize neproinvestovala a i když krizi finančními injekcemi po nějakou dobu mírnila, tak následně v porovnání s méně zadluženými většinou rostla pomaleji. Tolik praví statistika minulých dvou staletí, která vyhodnocovala krize a metody jejich řešení.

Anketa

Je pro vás podstatné, koho ve volbách podporují umělci a jiné známé osobnosti?

1%
97%
hlasovalo: 19615 lidí

KAN má ve svém dvacateru pilířů politiky nástin fungování zcela opačný. Systémové řešení místo nepromyšleného rozhazování peněz. Systémové změny řady oblastí státu si nevyžádají vysoké veřejné výdaje, ale enormní koncepční práci politiků, odborníků a úředníků. Začíná to u práva. Kdo se pohybuje v oblasti veřejných investic, tak moc dobře ví, jak svými zákony a pravidly stát, v honbě za údajnými zloději, paralyzuje vlastní i soukromé investice. Ale právní hydra a podivné soudy se dotýkají každého občana. Takže iniciativa v dobré vůli se nemusí vyplatit a z dobrého projektu se díky státu stává noční trestní můra.

Oč lépe by se každému dýchalo, kdyby se právo blížilo etice, která je přirozená, prověřená v našem prostředí více než dvěma tisíci roků? Ale čeho jsme svědky? Pravého opaku, právo se etice vzdaluje, a přitom více spravedlnosti nepřináší. Každý ví, jak kmotři kradli a kradou, máme tvrdé zákony na zlodějiny, ale žádný kmotr nesedí. Naopak, soudy se vyžívají a vyhazují naše peníze v soudních hrátkách s prolhanými klepy Zemana, kabelkovou aférou Nečasové či mnohaletou snahou dostat za mříže bývalé pražské radní, kteří se snažili nějak vyřešit giga zlodějiny svých předchůdců (kauza Opencard).

Po zveřejnění tezí KAN se začínají rozjíždět rozněžněné pamflety, jak se máme láskou skoro vzájemně pozřít. Naše teze se v žádném romantizování neutápějí, protože to je ztráta času. Aplikací našich tezí do politiky by začala celá řada problémů společnosti slábnout a vytěsňovala by je jiná kvalita, která by se projevila nejen v peněžence každého občana, ale hlavně by se v naší zemi každý den mohlo něco pohnout k lepšímu, aby se tady lidem dobře žilo a měli nějakou perspektivu pro svoje děti.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…