Laudát (KAN): Etika si vynucuje kvůli covidu pozornost

22.11.2021 9:45 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k definici svobody

Laudát (KAN): Etika si vynucuje kvůli covidu pozornost
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Dosti velký průvod odpůrců očkování prošel ve středu vpodvečer z Národní třídy na Můstek kolem našich stánků. Při diskuzích nad našimi peticemi dost často padalo slovo svoboda. Tím ostatně často šermují i antivaxeři. KAN má jako základní ideový dokument svoje Dvacatero. Jeho motto zní: " V reálném životě nelze etiku a morální závazky a dovednosti oddělit." A hned po etice, která udává tón celému dokumentu, je na druhém místě SVOBODA.

Existuje spousta jejích definic a vymezení. V našem podání bod 2. Dvacatera zní: "Nejvyšší životní hodnotou je svoboda. Každý jedinec na ni má právo". A její definice? "Svoboda je prvním a nejzákladnějším statkem každého člověka. Patří k tomu svoboda naplňování života podle svých snů, představ a možností, patří k tomu svoboda dělat chyby, pokud jedinec škodí pouze sám sobě. Svoboda je posvátná do té míry, že nesmí být směněna za ekonomický či jiný prospěch."

Z pohledu dnešních dohadů a vzájemného napadání skupin očkovaných a neočkovaných je klíčová odpověď, nebo diskuze, na

  1. z motta - morální závazky - mají je antivaxeři vůči ostatním, nebo nemají?
  2. z definice svobody ta část, kde se praví: "...patří k tomu svoboda dělat chyby, pokud jedinec škodí sám sobě".

Takže by si všichni měli odpovědět na otázku, jestli svým postojem a chováním v kovidu škodí jen sobě, nebo i druhým. A potom je to jasné. Nemusí se nechat očkovat, ale potom se musí chovat odpovědně. Když se shlukli do průvodu a kráčeli mezi dalšími tisíci lidí, část definice svobody porušili. Porušili i pravidla etiky.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.