Laudát (KAN): Jak dlouho ještě bude část společnosti tleskat hlupákům?

18.03.2020 11:17

Komentář na facebookovém profilu k blížící se ekonomické krizi

Laudát (KAN): Jak dlouho ještě bude část společnosti tleskat hlupákům?
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

"Lháři, lháři": pamatujete na záběry z Wu chanu, když se tam po odeznění hlavní vlny epidemie COVID 19 vypravila vládní delegace? Lidé na ně právě toto volali z otevřených oken. Ke stejné hraně lidového názoru se blíží i někteří představitelé naší současné vlády. Jejich lhaní o stavu zásob, či spíše nezásob ochranných prostředků už je nanejvýš trapné. A jako tonoucí se stébla chytá, i oni nakonec velebí zachránce z Číny. Té Číny, odkud se kvůli rudé aparátčické zhovadilosti nemoc rozšířila.

Teď se ukazuje, jak hrubou chybou je do čela zdravotnictví postavit klučíka, který ještě nedávno spatřoval své životní cíle v juchání v pop music. Premiér místo promyšlených zklidňujících a odpovědných výroků s prominutím denně kráká, jak někde na orientálním trhu. Kdokoli se podívá po republice, vidí, že lidé v drtivé většině dodržují nařízená opatření, chovají se odpovědně. A vřískat kvůli drbům a pár jedincům na celý národ?

S pravděpodobností rovnající se jistotě nás čeká hluboká ekonomická krize. Jak hluboká, o tom rozhodne délka trvání epidemie a chování světa. Pokud si pamatuji, tak nejhlubší propad HDP v letech 2008 až 2012 byl 5 % . Už tento propad způsobil společenskou frustraci, která se nevyhnula ani naší zemi. Výsledkem této frustrace jsou právě dnešní naši vládní politici. Co přinese doba pokoronovirová? Tak třeba větší část lidí začne přemýšlet, k čemu jsou dobré státní hmotné rezervy.

Dobrý stát se nepozná, když všechno nejen u nás, ale i kolem nás šlape (což se dělo od roku 2013 nepřetržitě), ale když to šlapat přestane. A najednou vidíme skutečný stav našeho zdravotnictví. Obětaví lékaři a personál, který kvůli neschopnosti státní správy je nucen riskovat i svoje zdraví a životy. A nejsou zdaleka jediní. Kde jsou krizové plány na epidemie? I kdyby ne, problém byl v Číně známý už v prosinci. A nezajímají mě výmluvy a poukazy na to, že jinde je ještě hůř.

Nastalá krize zcela jistě vystaví vysvědčení z hospodářské politiky. Babišově i předchozím vládám po roce 2013. Takový hon na podnikatele, zejména ty drobné, tady od roku 89 do roku 2013 nebyl. Teď to pocítí státní kasa a jejím prostřednictvím i příjemci státem přerozdělovaných peněz. Pocítí to řada těch, kdo se nechali zlákat kampaní o podnikatelích coby parazitech, těch, co tleskali tzv. narovnávání podnikatelského prostředí. To Babiš a jeho společníci tak dlouho narovnávali, až řadě podnikatelů při tom zlomili páteř.

Jak dlouho ještě část společnosti bude tleskat hlupákům, a přitom ignorovat vzdělané lidi? Na stavu našich lesů to snad může vidět každý. Jak dlouho budou tolerovat trávení naší krajiny v chemizovaném zemědělství?

Po světě cirkuluje obrovské množství volného kapitálu. Každá krize mění pohled jeho hybatelů na jejich následné chování. Možná si vyhodnotí, že levná pracovní síla v Číně není to pravé bezpečné místo pro investice. Současná krize ukázala, že totalitní režim může být generátorem krize, která zruinuje nejen ekonomiku planety, ale stojí i lidské životy.

Možná se postupně začne život planety Číně stále více vyhýbat a hledat bezpečnější přístavy. Jsme připraveni? S politikou podezírání, rozdělování společnosti, útoky na svobody, změtí zákonů svázanou zemí... je jediná odpověď. Nepřipraveni.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…