Laudát (KAN): Ke svobodě patří riziko, svoboda nikdy není zadarmo

31.12.2021 16:44 | Ze sítí

Zamyšlení na facebookovém profilu k pojmu svoboda.

Laudát (KAN): Ke svobodě patří riziko, svoboda nikdy není zadarmo
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Psem nebo vlkem: V Ahikarově bajce (následně ji převzal Ezop i La Fontaine)  o psovi a vlkovi, se pes vychloubá svými vymoženostmi, luxusem, pohodlím. Málem už vlka přiměl k tomu, že se k psovi přidá. Potom si ale vlk všiml obojku na psově krku a zhrozil se, k čemu obojek slouží. "Ze všech tvých  rozkoší už se mně nechce žádné", pravil vlk a dodnes se svobodně toulá po lesích.

Česká společnost se v končícím roce těsně rozhodla pro hodně domestikované vlky, ale přece jen vlky, i když leckdo si asi pomyslí, že to jsou psi, kteří se za vlky vydávají. Pes si moc svobody neužívá. Psí život se zdá být bezpečný a bezproblémový, ale pes bez pána nepřežije. Vlk ví, co je svoboda a je životem vycvičen přežít, i když musí často riskovat a ne vždy se mu daří.

Ke svobodě patří riziko, svoboda nikdy není zadarmo. Musíte nasazovat kůži. Současný svět je čím dál divočejší a vlci budou mít vždycky v tomto světě více šancí na přežití. Svoboda bude vždy poskytovat lidem větší prostor pro přežití, než mohou nabídnout samozvanci v diktaturách, kteří budou vodit lidi na obojku.

Přeji všem, aby v roce 2022, i za cenu rizika a nasazování vlastní kůže, uhájili svoji svobodu i svobodu naší země. Naši následovníci to nutně potřebují.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

20:01 Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.