Laudát (KAN): Ke svobodě patří riziko, svoboda nikdy není zadarmo

31.12.2021 16:44 | Ze sítí

Zamyšlení na facebookovém profilu k pojmu svoboda.

Laudát (KAN): Ke svobodě patří riziko, svoboda nikdy není zadarmo
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Psem nebo vlkem: V Ahikarově bajce (následně ji převzal Ezop i La Fontaine)  o psovi a vlkovi, se pes vychloubá svými vymoženostmi, luxusem, pohodlím. Málem už vlka přiměl k tomu, že se k psovi přidá. Potom si ale vlk všiml obojku na psově krku a zhrozil se, k čemu obojek slouží. "Ze všech tvých  rozkoší už se mně nechce žádné", pravil vlk a dodnes se svobodně toulá po lesích.

Česká společnost se v končícím roce těsně rozhodla pro hodně domestikované vlky, ale přece jen vlky, i když leckdo si asi pomyslí, že to jsou psi, kteří se za vlky vydávají. Pes si moc svobody neužívá. Psí život se zdá být bezpečný a bezproblémový, ale pes bez pána nepřežije. Vlk ví, co je svoboda a je životem vycvičen přežít, i když musí často riskovat a ne vždy se mu daří.

Ke svobodě patří riziko, svoboda nikdy není zadarmo. Musíte nasazovat kůži. Současný svět je čím dál divočejší a vlci budou mít vždycky v tomto světě více šancí na přežití. Svoboda bude vždy poskytovat lidem větší prostor pro přežití, než mohou nabídnout samozvanci v diktaturách, kteří budou vodit lidi na obojku.

Přeji všem, aby v roce 2022, i za cenu rizika a nasazování vlastní kůže, uhájili svoji svobodu i svobodu naší země. Naši následovníci to nutně potřebují.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Vláda hodila budoucí seniory přes palubu

16:14 Ostrá (SOCDEM): Vláda hodila budoucí seniory přes palubu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodům.