Laudát (KAN): Neklidná doba více než kdy jindy vybízí k zamyšlení

25.02.2020 14:01

Komentář na facebookovém profilu k výročí února 1948

Laudát (KAN): Neklidná doba více než kdy jindy vybízí k zamyšlení
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Vzpomínku, kytičku a přemýšlení: dnes si připomeneme 72. výročí komunistického převratu. Naše neklidná doba více než kdy jindy vybízí k zamyšlení, co se tehdy událo, jaké to mělo důsledky a co z toho v nás zůstalo. Česká společnost v roce 48 selhala. Vydala se na cestu největšího sociálního experimentu v novodobých dějinách lidstva, který skončil krachem. Musel tak skončit, protože byl jen zástěrkou pro skutečný experiment s lidmi a národy. Tím experimentem bylo srovnat lidi do širokého průměru, potlačit jakékoli vlastní aktivity a ty, kdo takto žít nechtěli - zničit. A parametry toho experimentu samozřejmě určovali moudří vládci, rudá elita, která se v zájmu své moci neštítila následně spolčit i s okupační mocí Sovětského svazu.

Před nástupem komunistů k moci jsme byli solidní zemí, po jejich pádu vybydlenou zemí v odéru sirných smogů, s 75 tisíci sovětských okupantů na našem území. Náš národ byl připraven o jednu z klíčových etap rozvoje západních zemí - o průmyslovou revoluci padesátých a šedesátých let, která přinesla nejen zatím nebývalou životní úroveň, ale byla i zlatou érou kultury, společenských změn, které se týkaly každého. Ne, že by se k nám přes železnou oponu něco z toho nedostalo. Jenže chuť přidat se k tomu novému narazilo na rozhodnutí v daleké Moskvě a u českých komunistů.

Bohužel, mysleli jsme si, že několika happeningy na náměstích, transformací ekonomiky a zřízením několika demokratických institucí jsme s minulostí srovnáni. Jak se ukazuje v přechodné době nástupu postmoderny, nejsme. Svět se nás neptá, svět na nás nečeká. Zapomeňme na nostalgie a "jistoty" předlistopadových dob. Žádné nebyly. Bylo to jen postupné vybydlování potenciálu předválečného Československa a kostnatění režimu, který při tom ještě ničil svoje kritiky, odpůrce a jejich blízké. Zatím se nikdo ani nepokusil spočítat, kolik českou společnost rudý flám v minulém století stál v položkách vyčíslitelných. Účet, kolik nás to stálo v rovině mentální nám dnes začíná vystavovat naše každodennost. A nikdo neví, kolik to nakonec bude.

Vzpomeňme si dnes na ty, jejichž příběh pekla na zemi se začal odvíjet právě před 72 lety.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…