Laudát (KAN): Netušení souvislostí

26.01.2020 12:31

Komentář na facebookovém profilu k umožnění instalace repliky Mariánského sloupu na pražském Staroměstském náměstí

Laudát (KAN): Netušení souvislostí
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Ve čtvrtek pražské Zastupitelstvo těsnou většinou zrušilo předchozí usnesení a umožní instalaci repliky Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí. Svými postoji jak zastupitelé při hlasování, tak i přítomní a ostatní glosátoři jednání a jeho výsledku, o sobě řekli více, než možná chtěli. Pominu historické lži, že se jednalo o symbol habsburské monarchie. Tak si to možná vykládala lůza, která sloup před 101 roky pokácela, dnes následována komunisty, hrstkou fanatiků nekatolického vyznání, mnoha anoisty, piráty a Pražany sobě -pro jistotu padesát na padesát.

Kombinace Mariánského sloupu od sochaře Jana Jiřího Bendla a sochy Mistra Jana Husa od Ladislava Šalouna byla excelentní ukázkou historického smíření dvou náboženských proudů křesťanství. A v tom je pro dnešek asi nejsilnější poselství ze Staroměstského náměstí. Smíření a tolerance. A pokud kdokoli z těch, co píší nebo říkají, že je jim jedno, jestli tam sloup bude, či nikoli, nepřímo říkají, že je jim jedno, jestli v naší společnosti bude existovat tolerance, nebo nikoli.

Jestli s něčím má česká společnost zásadní problém, potom je to každodenní chování podle věky ověřených etických norem. Tolerance k odlišnosti je jednou z těch rozhodujících. Máváme nad tím rukou, protože jsme přece materialisti se selským rozumem? tak mávejme, ale potom se rozlučme s tím, že budeme patřit mezi světovou elitu národů. Ona se totiž etika přetavuje do vyčíslitelných ekonomických hodnot, když pominu duchovní rozměr věci. Že ne? Tak jen jedna z mnoha úvah. Zkuste se zamyslet nad důsledky výroku: "svoboda a riskování jsou spojité nádoby". Nemyslím tím samozřejmě riskování proti fyzikálním zákonům na silnici, ale riskování např. v podnikání. Svět posunují ti, kdo riskují, jsou odvážní zkoušet nové. Bez toho svět inovací není ono. A při riskování často prohrajete, dokonce je více pravděpodobné, že hodně prohrajete. A k takovým prohrám je nutné co? Tolerance. V centru světových inovací v Izraeli pro to mají krásný termín - inteligentní selhání. A obloukem se můžeme vrátit na Staroměstské náměstí -soudruzi minulosti a soudruzi mládežníci dnešní doby - TOLERANCE. Obětmi netolerance můžete být kdykoli a kdekoli i vy. Netolerance si nevybírá, ta to bere šmahem, kdo jí pod ruku přijde. Mariánský sloup se musí vrátit ne pro ty, kdo to podpořili, ale pro ty, kdo to fanaticky odmítají.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.