Laudát (KAN): Pokud bude státní kasa na kolenou, jako první to pocítí penzisté

20.04.2023 4:31 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodům.

Laudát (KAN): Pokud bude státní kasa na kolenou, jako první to pocítí penzisté
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Po nás potopa? Omyl, pro vás potopa: Po roce 89 jsem často slýchal od lidí v penzi, že už to nějak "doklepou", ale hlavně že jejich děti a vnoučata  budou žít v lepší zemi a budou se mít dobře. I když to není zdaleka absolutní, nemohu se zbavit dojmu, že nemalá část současné generace lidí po šedesátce rezignuje na budoucnost potomků a chce co nejvíce peněz teď a hned přes nesporný fakt, že stát to položí na lopatky. V první dekádě našeho století průzkumy ukazovaly na silnou mezigenerační vazbu. Důchody také nebyly nic moc, ale vždycky mě udivovala data, že přesto snad až k 70% penzistů přispívalo z důchodu svým dětem a vnoučatům. Zajímala by mě dnešní čísla. Ta jsou asi mnohem menší.

Penzisté jsou nejzranitelnější skupinou naší společnosti. Nemoci, únava, vyhoření, neochota firem a státu zaměstnávat penzisty až na výjimky nedovolují zajišťovat prací svoje potřeby. Ale při současné natažené ruce si někteří dříve narození neuvědomují druhou stranu mince - oni nejvíce ze všech potřebují funkční a bohatý stát. S každým rokem ubývají ti, kdo nepotřebují kvalitní a dostupnou lékařskou péči, v řadě případů i sociální služby. Pokud bude státní kasa na kolenou, chtě nechtě to jako první pocítí penzisté. Že je naše zdravotnictví špičkové? Je slušné, ale tiká mu čas.

V jakém prostředí pracují špičkové týmy lékařů a personálu? Stačí se podívat na stav většiny budov a areálů Všeobecné fakultní nemocnice, Bulovku, Thomayerovu nemocnici a další. Když to vidím, přerazil bych všechny ty lumpy, kteří po našem vstupu do EU rozfrcali evropské dotace na golfová hřiště, penziony a další voloviny, které by si měli podnikatelé platit sami. Dnešní VFN zakládal císař Josef II. a od té doby už hodně vody uplynulo ve Vltavě. Přitom je prokazatelné nejen v porodnicích, že vliv prostředí a kvalita personálu i lékařů hraje velmi důležitou roli v léčbě i psychické pohodě pacienta. Staré domy s puncem kulturní památky už v drtivé většině těmto nárokům nevyhovují. O technologiích, vybavení, systémové péči o profesním růstu mladých lékařů nemluvě. A musím připomenout i kvalitní moderní léky. Také stále dražší komodita, která vám může pomoci udržet kvalitní život, zbavit vás neduhů, nebo je alespoň mírnit.

Průzkumy dlouhodobě ukazují, že populistické strany a hnutí nejvíce podporují lidé starších ročníků. Vážně tito lidé neznají prostý fakt, že co stát vybere, to může rozdat?

Dnešním velkým lapsem je inflace, která ničí zodpovědným lidem jejich úspory. Média i oponenti ukazují stále více na vládu. Jenže milí a vážení, je třeba podívat se na selhávající Českou národní banku. Michlovi a jeho spolku se prostě nedaří. Přes mnohá varování tento exporadce Andreje Babiše stanul péčí exostudy Zemana v čele této klíčové instituce. A zase, nejvíce spláčou nad prodělkem zase ti nejzranitelnější - tentokrát zodpovědná část našich penzistů.

Babišův a Schillerové mejdan za státní peníze skončil a líp nějakou dobu nebude. A jestli do toho vláda rychle razantně nešlápne, může být i mnohem hůř.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…