Laudát (KAN): Ukrajinské Westerplatte

04.05.2022 12:45 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k událostem v ukrajinském Mariupolu

Laudát (KAN): Ukrajinské Westerplatte
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Malý poloostrov u Gdaňsku Westerplatte vstoupil 1. září 1939 do historie. Tady začaly boje druhé světové války. Zdejší polská vojenská posádka vzdorovala 7 dnů mnohonásobné přesile německé armády. Teprve po sedmi dnech, když došla munice, se Poláci vzdali.

Bez ohledu na následující události je téměř jisté, že ukrajinským Westerplatte se stanou ocelárny Azovstal v Mariuopolu. Délkou a rozsahem odporu se stateční Ukrajinci již dnes zapsali do historie Ukrajiny. Díky jejich statečnému odporu na sebe vážou početnou armádu okupantů, která by jinak posílila ruskou invazi v jiných částech regionu.

Tragický rámec statečnému vzdoru však dává skutečnost, že Rusové i nadále blokují odchod všem civilistůmčetně dětí z areálu oceláren. O raněných vojácích nemluvě. Rusko nezná slitování. Samo sebe v Mariuopolu usvědčuje z toho, kdo je tam nacistou.

Mariuopol, Buča, Černihiv, a další desítky ukrajinských měst a vesniček budou ještě řadě generací Rusů zvonit v uších a žalovat. Jako se nezapomíná na nacistická svinstva ve druhé světové válce, nesmí se zapomenout ani na zvěrstva ruská, která se právě na Ukrajině odehrávají.

Jestli opuchlý Putin 9. května vyhlásí Ukrajině válku, pro Ukrajinu se až tolik nezmění, až na riziko, že choromyslný skorosedmdesátník pošle další občany Ruské federace na jatka. Ale změní se důležitý symbol Ruska. Pokud bude kdykoli zmíněno vítězství bývalého CCCP ve druhé světové válce, které si Rusové hodně přisvojují, tak od letošního roku to bude den vyhlášení války, kterou, jak věřím, Rusové prohrají.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…