Laudát (KAN): Ve sportu se žádná šance nemusí opakovat

20.12.2021 9:23 | Ze sítí

Výzva k vyhlášení diplomatického bojkotu zimních olympijských her v Pekingu, zveřejněná na facebookovém profilu

Laudát (KAN): Ve sportu se žádná šance nemusí opakovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Mnoho roků jste slyšeli ve sněmovně z úst demokratické opozice slova o  dodržování lidských práv... Nyní mají moc tuto politiku naplnit. Výzva byla odeslána v sobotu na 10. výročí úmrtí Václava Havla.

Ing. František Laudát
předseda Klubu angažovaných nestraníků
Klínecká 1224/14 152 00
Praha 5

Prof. PhDr. Petr Fiala, PhD
premiér vlády České republiky
Úřad vlády ČR
Nábřeží Edvarda Beneše 128/4
118 00 Praha 1 – Malá Strana

Praha 18. 12. 2021

Otevřená výzva Klubu angažovaných nestraníků k diplomatickému bojkotu zimních olympijských her v Pekingu

Vážený pane premiére,

dovolte mně, abych Vám a celé vládě popřál mnoho úspěchů při nápravě stavu, ve kterém naši zemi přebíráte. Zaznamenal jsem, že jste se přihlásili k odkazu Václava Havla. Právě v těchto dnech si připomínáme 10. výročí jeho úmrtí. Jeho velkým tématem bylo mimo jiné i dodržování lidských práv.

Anketa

Bude válka mezi Ruskem a Ukrajinou?

20%
77%
hlasovalo: 17529 lidí

Jménem Klubu angažovaných nestraníků si dovoluji vyzvat vládu České republiky, aby se neprodleně připojila k vládám Spojených států, Kanady a Austrálie a vyhlásila diplomatický bojkot zimních olympijských her v Pekingu. Čínská lidová republika je největší komunistickou diktaturou světa. V posledních letech s narůstající intenzitou omezuje svobody svých občanů a zneužíváním moderních technologií se snaží masově kontrolovat jejich soukromí. Nepohodlné lidi pronásleduje a vězní, někteří beze stopy mizí. Komunistická vláda tvrdě a nevybíravě porušila platnou dohodu o Hongkongu a zničila tamní svobodu. Masově porušuje základní lidská práva Ujgurů, pro které zřídila internační tábory, které připomínají někdejší sovětské gulagy. Dlouhodobě pronásleduje stoupence Falun Gong a křesťany. Dále pokračuje ve snahách o ničení vzácné a ojedinělé kultury a náboženství okupovaného Tibetu. S rostoucí agresivitou se snaží vojenskou silou zastrašovat demokratický Tchaj-wan.

Rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru přidělit pořadatelství nejvýznamnějšího sportovního podniku zemi, ve které vládne totalitní režim, považujeme za velmi špatné. Přesto nevyzýváme k úplnému bojkotu, neboť sportovci vložili do své přípravy nemálo sil, vůle a ve sportu se žádná šance nemusí opakovat. Jinou věcí je však postoj politiků. Je třeba jasně vládcům komunistické Číny dát najevo, že jejich styl vládnutí a chování ve XXI. století je pro nás odpudivý a nepřijatelný. Komunistická Čína bezpochyby zneužije olympijské hry k propagaci svého režimu. Nevidíme žádný důvod, aby se akce účastnili naši politici a vysocí státní úředníci, a posilovali tak legitimitu totalitního režimu.

Více než dvacet roků naši zemi okupovala sovětská armáda. V době tzv. normalizace jsme byli vděční za jakýkoli projev solidarity a povzbuzení z cizích zemí. Jejich zájem byl pro nás nadějí, která se po roce 89 naplnila. Dejte svým jasným postojem najevo, že pronásledovaní, mučení a věznění lidé v Číně vám nejsou lhostejní.

Předseda senátu pan Miloš Vystrčil si svojí zásadovou politikou podpory Tchaj-wanu vysloužil mezinárodní respekt a uznání. Domnívám se, že by vláda měla na tuto politiku navázat bez ohledu na to, jak se zachovají další země Evropské unie.

S pozdravem

František Laudát
předseda Klubu angažovaných nestraníků

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zahradil (ODS): Snaha mainstreamových médií omezit regulacemi konkurenci na mediálním trhu

21:03 Zahradil (ODS): Snaha mainstreamových médií omezit regulacemi konkurenci na mediálním trhu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke konferenci o svobodě slova.