Laudát (TOP 09): Genocida Arménů Turky

08.06.2016 10:19

Pan prezident se chystá navrhnout poslancům, aby formou zákona přijali usnesení k arménské genocidě, ke které došlo v době Osmanské říše.

Laudát (TOP 09): Genocida Arménů Turky
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Nabízí se několik variant, proč to pan prezident navrhuje právě nyní:

1. Minulý týden bylo ve Sněmovně neformálně domluveno, že ve čtvrtek bude zařazena problematika na jednání pléna a bude přijato usnesení. Ve středu večer sociální demokraté požádali o odklad. Poslední dobou došlo ke zhoršení česko-tureckých vztahů. Když pominu vystoupení Kláry Samkové na diskuzním fóru ve Sněmovně, podstatně závažnější jsou výhrady Turecka k naší podpoře Kurdů. Načasování projednání bodu by přinejmenším zamotalo hlavu Sobotkově vládě a ministrovi zahraničí Zaorálkovi.

2. Pan prezident je lítý obránce lidských práv a ke zvěrstvům nelze mlčet, i když se odehrála v dost vzdálené minulosti. Byl bych pyšný na takového prezidenta, ale to by nesmělo dojít k jeho pročínským výrokům a obecně podbízení se diktaturám a polodiktaturám. Při zdůvodňování svých postojů v nedávné minulosti zcela jasně upřednostňoval ekonomickou diplomacii, tedy obchod před lidskými právy. Proč právě s Tureckem tomu má být jinak?

3. Turecko je klíčovým hráčem při řešení současné migrační krize. Co ho dál popíchnout, aby se dohoda s EU zhroutila? Kdyby zmizelo téma muslimských migrantů, co za nové téma by měl pan prezident? Politika strachu je velmi účinná. Co by nabídl dalšího? Spolupráci s „prosperujícím“ Ruskem? Nedávno vystrčený zadek na americké vojáky byl nejlepším a věrným obrazem současné hospodářské politiky Vladimíra Vladimiroviče Putina.

TOP 09 podpoří odsouzení Arménské genocidy. Byla připravena to udělat minulý čtvrtek. Ale nechce tlačit na termín za každou cen. Když to mohlo počkat takovou dobu, počká to i pár měsíců. K tomu nepotřebuje žádné vzkazy z Hradu, jako je nepotřebovala k odsouzení doporučení EU o značení výrobků v případě Izraele.

FRANTIŠEK LAUDÁT, PŘEDSEDA KLUBU POSLANCŮ TOP 09

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…